Ontdek jouw authentieke schrijfstijl

Het valt me altijd op bij mijn workshopdeelnemers dat de spelling-, taal- en schrijfregels er vroeger op school best goed zijn ingewreven. Ook mijn eigen kinderen zijn driftig aan het toetsen of een werkwoord dat eindigt op de stam wel of niet in het Kofschip of het Fokschaap zit.

ontdekjouwauthentiekeschrijfstijl

Toch zitten al die regels ons vaak in de weg; we durven niet meer vrij te schrijven. We denken voortdurend: ‘Wat mag wel? Wat mag niet? Wat vinden anderen ervan als ik dit publiceer?’ En dat vind ik zo ontzettend jammer.

Tegenwoordig hebben ze een nieuw ezelsbruggetje, namelijk het Kofschiptaxietje, vanwege de x. Die x is er blijkbaar later aan toegevoegd vanwege de vele Engelse woorden waarmee ons vocabulaire is uitgebreid, zoals faxen. Alhoewel, mijn kinderen geen idee hebben wat faxen is…

Nadeel van regels
Ze zijn er goed ingeramd, al die regels, en daar is niets mis mee, want we hebben er dagelijks profijt van. Echter, het nadeel van al die strenge regels is dat we allemaal last hebben van onze interne criticus waardoor onze creatieve schrijfkwaliteiten vaak worden belemmerd. Deelnemers aan mijn blogtrainingen vragen voortdurend: “Is dit wel goed genoeg? Dit vindt toch niemand interessant om te lezen? Waar moet een blog dan aan voldoen?” We hebben behoefte aan regels en duidelijke kaders.

Parkeer je interne criticus
Onze interne criticus zorgt met regelmaat voor een schrijfblokkade en/of publicatievrees. Het belemmert onze creativiteit. Daarom zeg ik altijd: “Alles wat je schrijft is goed”. Want wat jij ongecensureerd van je afschrijft, komt uit jou, houdt jou bezig, is iets waarover jij je verwondert, of betreft de kennis die jij wilt delen. En daar is altijd, maar dan ook altijd, een lezerspubliek voor. Want wat jou bezighoudt, herkennen anderen ook. En er zijn zo veel mensen, je hebt er geen weet van hoeveel dat er wel niet zijn, die een beroep willen doen op jouw expertstatus. Ze willen van jou iets leren, dus deel je kennis en tips.

Hoe geef je er woorden aan?
Hoe jij dat op papier verwoordt kan in veel verschillende stijlen. Die verschillende schrijfstijlen leer ik je tijdens mijn workshops. Je oefent met het schrijven van een sprintje; je staat er versteld van hoeveel je in 5 minuten op papier zet. En je leert hoe je een elfje, ronddeel, haiku en woordgedicht schrijft. Dit zijn dichtvormen waarbij je met weinig woorden schrijft wat jou bezighoudt. Zo ontdek je de dichter in jezelf. Deze workshop heb ik al heel vaak gegeven en de teksten van de deelnemers zijn altijd raak! Recht uit en in het hart. Bij iedereen, want door hiermee te oefenen en het gewoon te doen, sta je versteld van de poëet die in jou zit. Je verrast jezelf en anderen met jouw rake woordkeuze. En je komt erachter welke schrijfstijl jou goed ligt.

Jouw eigen schrijfstijl
De een gebruikt veel metaforen, de ander schrijft lekker kort en bondig, de volgende schrijft graag in sprookjesstijl (Er was eens…) of vertelt echt een verhaal, en sommigen schrijven allitererend (poëtisch). Zo ontdekte een wandelcoach tijdens de workshop Schrijfplezier dat ze haar verwondering over de natuur perfect kon verwoorden in een haiku en een elfje. Sindsdien publiceert zij bijna wekelijks haar ervaringen in een mooi klein gedichtje. En ze krijgt toch veel likes! Het werkt enorm inspirerend.

En een loopbaancoach vertelde tijdens mijn blogtraining dat bij ieder blog dat ze schreef, een gedicht in haar hoofd ontpopte. Ze negeerde dat meestal, omdat ze dacht dat dit in een blog echt niet kon; weer die ingebakken regels van vroeger… Toen ze tijdens deze training haar gedichten durfde te delen en ze voorlas, luisterden we allemaal met open mond en ontving ze een spontaan applaus van de mede-cursisten. Stomverbaasd en geëmotioneerd vroeg ze mij: “Kan ik dan gewoon ieder blog beginnen met een gedicht?” Ja, natuurlijk kan dat! Hoe gaaf is het als je zo’n unieke en originele schrijfstijl hebt? Ik weet zeker dat ze haar lezers hiermee raakt.

En het leuke is, we kunnen dit allemaal. Vergeet de regels, behalve de grammatica- en spellingregels dan, en ontdek welke schrijfstijl bij jou past, wat jou makkelijk afgaat. Want daarmee onderscheid jij jezelf en bereik jij je ideale doelgroep, recht in het hart.

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


Geef een woordcadeau aan de ander

Een woordcadeau is een tekst die je met aandacht aan een ander hebt geschreven. Op een kaart(je) of in een brief… Zoals vroeger veel en veel meer werd gedaan dan nu. Schrijf jij nog wel eens een tekst, recht vanuit je hart, met aandacht voor een ander? En hoe vind je het om een woordcadeau te ontvangen?

Geefeenwoordcadeauaandeander

Dat is namelijk het allerleukst: een woordcadeau ontvangen. Van mijn workshopdeelnemers hoor ik altijd weer hoe geraakt en ontroert de ontvanger is met het woordcadeau. De kerstperiode is natuurlijk het ultieme moment om woordcadeaus te geven aan iedereen die jou dierbaar is. Schrijven met aandacht, dus geen oppervlakkige kerstkaartjes.

Hoe kun je een woordcadeau schrijven?
Om jou op weg te helpen, geef ik je een aantal creatieve schrijfvormen die goede kaders geven om in weinig woorden een rake tekst te schrijven.

Een Haiku
Probeer jouw gelukwensen aan de ander weer te geven in een haiku. Een haiku is een Japanse dichtvorm (hoeft niet te rijmen) die bestaat uit 3 regels met elk een vast aantal lettergrepen:
– op de eerste regel: 5 lettergrepen – op de tweede regel: 7 lettergrepen – op de derde regel: 5 lettergrepen

Herinneringen
aan Kerstmis in Zwitserland
gaan nooit verloren

Een elfje
Schrijf een elfje aan jouw vrienden en familie. Een elfje is een gedichtje (hoeft niet te rijmen) dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Liefste
in 2016
wil jij dan
weer mijn vriendje zijn?
Kus

Een ronddeel
Heb je meer woorden nodig? Kies dan voor een rondeel. Dat is een gedicht (dat niet hoeft te rijmen) waarvan bepaalde regels op afgesproken plaatsen terugkomen, en het telt 8 regels.
Regel 1 Regel 2 Regel 3 Regel 1 (herhalen) Regel 4 Regel 5 Regel 1 (herhalen) Regel 2 (herhalen)

Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand
Dat doe je goed vriendin!
Ik zit hier in de regen
Jij heerlijk op het strand
Het kerstdiner is niet naar m’n zin
Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand

Woord- of naamgedicht
Je kunt er ook voor kiezen om een woordgedicht te schrijven aan de ander. Dan schrijf je bijvoorbeeld het woord ‘kerstvakantie’ verticaal aan de linkerkant van de pagina, zodat elke letter op een nieuwe regel staat (van boven naar beneden). De letters die er al staan zijn het begin van woorden of korte zinnen, geassocieerd op het verticale woord. Hetzelfde kun je doen met de voornaam van degene aan wie je het woordcadeau geeft. Dan heet het een naamgedicht. Bijvoorbeeld:

Lieve Linda
Ik wens jou een witte kerst
Natuurlijk ook voor Wim
Droom lekker samen weg
Aan de kaasfondue in de berghut

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

6 Heerlijke plekken om te schrijven

Het is prettig als je een vaste schrijfplek hebt thuis. Een plek waar je je fijn kunt installeren met je schrijfboekje en pen, bijvoorbeeld op de chaise longue, in/op bed, aan de keukentafel, je bureau…

De 6 meest inspirerende plekken om te schrijven

Ik vind het zelf enorm inspirerend om op andere plekken te schrijven, even weg uit je dagelijkse omgeving en je zintuigen optimaal laten werken. Zeker als de schrijfzin een tijdje is afgenomen, dan plan ik een schrijfmoment voor mijzelf op een externe locatie. Wat zijn fijne en inspirerende schrijfplekken?

Grand café
Zoek een fijne plek, met goed uitzicht in een grand café. Luister naar de gesprekken om je heen, kijk naar de voorbijgangers buiten, proef de heerlijke latte, espresso of verse muntthee. Geniet… en de inspiratie om te schrijven komt vanzelf.

Bibliotheek
De rust en de sfeer in een bibliotheek brengt meteen rust in je hoofd. In de omgeving van al die prachtige boeken, krijg je als vanzelf schrijfzin.

Kerk
Hoe bijzonder is het om, gewoon op een doordeweekse dag, plaats te nemen in een kerkbank? Kijk om je heen naar alle pracht en praal, luister naar het zachte geroezemoes, staar in de flakkerende kaarsen en laat het licht op je schijnen door de glas in lood ramen. Deze spirituele omgeving geeft je ongetwijfeld de rust om daar, op die plek, te schrijven.

Bankje in een park
Neem lekker plaats op een bankje met voldoende uitzicht, in het park. Ruik de geur van de natuur, de bloemen en de planten. Kijk naar de voorbijgangers die hun hond uitlaten, en groet ze. Lach naar de spelende kinderen en hoor de eendjes kwaken. Schrijf erover. Wat je ziet, hoort, voelt en ervaart.

Onderweg
Of je nou in de trein, de bus, het vliegtuig of de auto zit (als bijrijder)… je bent op reis, je bent onderweg ergens heen. Alleen dat is al een ervaring. Waar ga je heen, wie of wat ga je bezoeken, hoe lang ga je reizen, wat zie je onderweg allemaal? Genoeg onderwerpen die je inspireren om te schrijven.

Aan zee
Mijn ultieme schrijfplek is op het terras van een strandtent. Lekker nestelen op een loungebank, een ijsthee, witbier of rosé binnen handbereik. Vol in de zon of lekker onder de parasol, afhankelijk van de temperatuur. Heel veel geluiden zijn er op het strand. Probeer ze te scheiden door te focussen: op de zee, op de kwebbelende mensen om je heen, op de zeemeeuwen, op de loungemuziek… Voel wat je voelt en zet dat op papier. Ook in de duinen, met uitzicht over de zee, is het een genot om te schrijven terwijl je de wind door je haren voelt waaien.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Handige checklist voor je eigen teksten

Verstuur jij geregeld nieuwsbrieven en publiceer jij blogs en artikelen? Onderhoud jij je eigen website? En is er iemand die jouw teksten checkt op schrijf- en taalfouten voordat je op ’zenden’ of ’publiceren’ klikt? Nee? Dan is de kans groot dat er nog foutjes in staan.

Checklistvoorjeeigenteksten

Ik kom geregeld schrijffouten tegen in blogs, nieuwsbrieven en op websites. Heel begrijpelijk, want een foutje is snel gemaakt en je wordt soms zelf een beetje blind voor je eigen teksten. Maar het is jammer als je daardoor een onprofessionele indruk maakt en jouw lezers vervolgens afhaken. Als je ervoor kiest je eigen eindredactie te doen, dan kan deze checklist helpen om jouw teksten professioneel en goed leesbaar te laten zijn.

Checklist voor goede teksten
Oprolbaar
Een artikel of webtekst dient ‘oprolbaar’ te zijn. Dit houdt in dat de eerste alinea de belangrijkste informatie bevat en de laatste alinea de minst belangrijke informatie.

Minder is meer
Houd het kort en bondig en maak je tekst niet langer dan nodig. Hoe langer het verhaal, hoe hoger de drempel om het te gaan lezen. Artikelen en webteksten zijn zelden langer dan één A4-tje. Hanteer zo veel mogelijk de stelregel van 500-700 woorden.

Maak het persoonlijk
Gebruik geen ‘men’ maar spreek de lezer aan met ‘jij’. Verwijs naar jezelf of je bedrijf met ‘ik’ of ‘wij’ (nooit: ‘de auteur vindt’, of ‘ondergetekende is van mening’). Een combinatie van zakelijke informatie en persoonlijke toevoegingen leest prettig. Gebruik bijvoorbeeld quotes van betrokken personen om je verhaal iets levendiger te maken.

Schrijven is schrappen
Voorkom in je teksten dubbele informatie en ‘tussenwoordjes’ (zoals ook, dus, toch, dan) die niet functioneel zijn. Lees, pas na het schrijven, je tekst nog eens door en schrap overbodigheden.

Tussenkoppen
Het is belangrijk dat je de tekst overzichtelijk maakt voor de lezer. Je doet dit vooral door tussenkoppen op te nemen. Maak deze vetgedrukt, dan vallen ze goed op. Met tussenkoppen help je de lezer ook om de tekst snel te scannen.

Voorkom veelvuldige herhaling van bepaalde woorden
Zoek naar synoniemen of gebruik verwijzingen. Het leest heel hinderlijk als je in een alinea zes keer hetzelfde woord tegenkomt.

Actieve zinnen
Gebruik in je schrijfstijl zoveel mogelijk de actieve vorm en schrijf in de tegenwoordige tijd. Om de leesbaarheid en levendigheid van teksten te bevorderen, heeft actief taalgebruik (ook wel de bedrijvende vorm genoemd) de voorkeur boven passief taalgebruik (de lijdende vorm). Kenmerkend voor passieve zinnen is het overvloedig gebruik van hulpwerkwoorden zoals zullen en willen.

Cijfers
Schrijf cijfers t/m twintig voluit, tenzij het een artikel betreft waarin veel cijfermatige informatie wordt gegeven en/of het functioneel is. Indien een zin met een cijfer begint, schrijf je het daaropvolgende woord met een hoofdletter. Bijv: 10 Tips om…

Vermijd ‘moeten’
Moeten is een beperkend werkwoord waar veel mensen geïrriteerd door raken. Dat komt doordat dit woord geen keuzevrijheid geeft. Vervang moeten zo veel mogelijk door ‘kunnen’ of ‘willen’. Ervaar maar eens hoe anders dat voor jezelf voelt (minder dwingend) en op de ander overkomt.

Grammatica
Grammaticaal gezien loopt een zin het prettigst als je eerst de persoonsvorm en daarna het voltooid deelwoord noemt. Dus: …omdat hij altijd wordt gevolgd (i.p.v. gevolgd wordt).

Spelling
Bij twijfel over spelling: raadpleeg de deskundigen. Je kunt een tekstschrijver inhuren om al jouw teksten te checken op spel- en typefoutjes of misschien is er een perfectionist met gevoel voor taal in jouw vriendenkring? Vraag om hulp, want voor veel foutjes ben je blind geworden of misschien is taal wel niet zo jouw ding.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Hoe je door te schrijven met pen en papier je hart laat spreken

Ondanks dat ik heel blij ben met het digitale tijdperk waarin we leven, pleit ik soms voor de oude technieken en ambachten. Zoals schrijven. Schrijven met pen en papier heeft een totaal andere dimensie dan typen.

Hoejedoorteschrijvenmetpenenpapier

Vena amoris
Een tijdje geleden las ik in de Happinez (nr 7, 2014) over de reden van het dragen van ringen van vriendschap of trouw, om je ringvinger. Door je ringvinger loopt namelijk de liefdesader, vena amoris, naar je hart. De vriendschap- of trouwring symboliseert hiermee een diep gevoeld verbond met het hart van de ander.

Verbinding met je hart
En ineens begreep ik waarom het schrijven met de pen in je hand zo’n dieper effect heeft dan typen. Je maakt letterlijk verbinding met je hart! ‘Reflectief schrijven’ noem ik het meestal in mijn trainingen. Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je hoofd schrijft, maar vanuit je hart. En dat levert de meest gepassioneerde, echte, pure verhalen op, die de lezer intens boeien.

Eerste gedachten
Als het schrijven, om wat voor reden dan ook, even niet lukt, verlaat dan je computer, pak een blocnote, zoek een fijne schrijfplek, maak het jezelf comfortabel en schrijf je eerste gedachten op. Schrijf achter elkaar door, zonder te stoppen. Schrijf ongecensureerd en schaamteloos wat in je opkomt. En je zult zien dat je, doordat je uit je hoofd bent gegaan, tot de kern komt.

Daarna kun je vol inzicht en inspiratie doelgericht achter je computer gaan typen. En het resultaat? Dat komt uit je hart. Hoe mooi is dat?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Mijn 10 favoriete webwinkels voor fijne schrijfspullen

Tijdens mijn schrijfworkshops werk ik vaak met creatieve, fijne materialen, zoals mooi briefpapier, cadeaukaartjes, flessenpost, prachtige schrijfboekjes, inspirerende postkaarten, maskingtapes en plaatjes. Soms is het nog een hele zoektocht om precies dat schrijfboekje te vinden dat aan jouw wensen voldoet.

Pasted Graphic 2


De een wil graag papier met lijntjes, de ander juist niet. Sommige mensen hebben een voorkeur voor ringband en andere mensen vinden een boekenleggerlintje fijn. Ook voor mooi postpapier zoek ik vaak stad en land af. Zo verzamel ik allerlei fijne adresjes voor de aanschaf van schrijfmaterialen. Deze webwinkels deel ik graag met jou:

Wil je niet te veel uitgeven aan schrijfmaterialen? Kijk dan eens bij de Hema, Xenos of Flying Tiger! En wat helemaal een verrukking is, is de vakbeurs voor home & gift:
showUP.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

8 Tips om schrijven als rustmoment te ervaren

Hoe zorg je ervoor dat je het schrijven voor jezelf als ‘rustmoment’ gaat ervaren? Dat het echt iets wordt van jou, waar je je prettig bij voelt. Want schrijven helpt je om je gedachten te ordenen, dichter bij je gevoel te komen en geeft je waardevolle inzichten.

5Tipsomschrijvenalsrustmomentteervaren

Bepaalde periodes in mijn leven schreef ik alleen als ik boos was of me verdrietig voelde. Pagina’s vol schreef ik dan. En het hielp. Ik was het ‘kwijt’. Als ik het terug las bleek dat ik veel beter tot de kern kon komen, kon relativeren en dat ik nieuwe inzichten kreeg. En soms schreef ik dan maandenlang niet of nauwelijks. Zonde, want ik ontdekte dat het schrijven me nog veel meer oplevert als ik het regelmatig doe. Nu is dat zo’n vier keer per week. Gewoon, even 10 minuten schrijven over hetgeen me op dat moment bezighoudt. Weet je wat het mij oplevert? Ik krijg weer lucht, voel meer rust, er is weer ruimte in mijn hoofd en ik ben een tevredener mens. Bovendien geeft het vaak inspiratie voor blogs en columns.

Ik heb zelf veel geleerd van het boekje “Schrijvend tot jezelf komen” van Saskia de Bruin en deel graag met jou de volgende tips.

Fijn
Zorg dat het schrijven fysiek al fijn is om te doen, dus kies een fijne pen die past bij jouw handschrift en pengreep en zoek een schrijfboekje dat bij jou past.

Datum
Schrijf altijd een datum bovenaan de pagina; je kunt het dan later, als je het terugleest, plaatsen in de tijd en de fase waar je toen in zat.

Niet krassen & scheuren
Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eigen gedachten, gevoelens en mijmeringen. Alles wat je schrijft is goed en je schrijft voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Je kunt ook geen dagen uit je leven scheuren.

Loslaten
Maak je geen zorgen over spelling en grammatica. Laat maar los, dan kun je je beter focussen op je eerste gedachten. Als het je toch stoort, verbeter de taalfouten dan pas achteraf. Het werkt het beste als je een ding tegelijk doet, of schrijven, of nalezen, of verbeteren.

Timer
Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel tijd je wilt besteden aan het schrijven of hoeveel regels/bladzijden. Wat voor mij goed werkt is 10 minuten schrijven of 1 bladzijde. Een afspraak met jezelf hierover maakt het schrijven veiliger en gemakkelijker. Het is een kader dat bescherming biedt. Al doende merk je dat het schrijven niet zo tijdrovend is en ga je het ook steeds vaker doen, bijvoorbeeld op een vast moment van de dag/in de week.

Doorschrijven
Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus.

Hier en nu
Als je niets weet te schrijven en je tijd nog niet om is, schrijf dan dat je het niet meer weet. Schrijf wat er NU is. Als je maar doorschrijft.

Ziel
Niet te veel denken. Schrijf je eerste, originele gedachten op; dat is je ziel. Laat de teugels vieren. Zeg wat je wilt zeggen. Maak je niet druk over wat mag of hoort. Laat je gaan.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

4 Redenen om in je dagboek te schrijven

Vroeger waren velen van ons ‘dagboekmeisjes’. Alle beslommeringen, verliefdheden, woedeaanvallen en ervaringen werden in het diepste vertrouwen gedeeld met ons dagboekje. Bij voorkeur zat er een slotje op zodat het geheim bleef. Dat gaf een veilig gevoel.

4redenenominjedagboekteschrijven

Laatst lag mijn vriend te draaien en te woelen in bed. Ik vroeg hem hoe het kwam dat hij zo onrustig was. Hij vertelde dat zijn hoofd vol zat met ideeën, met plannen, met gedachten. Ik zei: “Vertel!” En hij deelde zijn hersenspinsels. Toen ik hem adviseerde om het op te schrijven en in een schema of overzicht te zetten ging het nachtlampje aan en zag ik de twinkeling in zijn ogen. Dat vond hij een briljant idee. Een half uur later kwam hij weer terug in bed en lukte het om rustig te gaan slapen.
Voor veel mannen werkt het vaak goed om een en ander op papier te zetten, bij voorkeur in lijstjes of schema’s. Voor vrouwen werkt het soms net even anders; gevoelsmensen als we zijn. Schreef jij vroeger in je dagboek? En kun je je nog herinneren hoe dat opluchtte? Hoe heerlijk het was om lukraak van je af te schrijven? Reflecteren noemen we dat.
Ook nu, in je grote-mensen-leven kan een dagboek een enorme uitlaatklep voor je zijn, want reflectief schrijven:
1. lucht op, je schrijft alles lekker van je af 2. geeft rust 3. brengt overzicht en structuur 4. creëert nieuwe inzichten
In een dagboek schrijf en reflecteer je recht vanuit je hart, doordat je verbinding maakt met jezelf. Omdat JIJ centraal staat, zorg je ook nog eens heel goed voor jezelf. En een belangrijk neveneffect is dat je weer lekker rustig slaapt!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Hoe je een warme felicitatie kunt schrijven

Als jij een verjaardagskaart stuurt naar iemand, schrijf je dan ook meestal: ‘Van harte gefeliciteerd met je verjaardag’? Hoe cliché en saai is dat? Of, nog onpersoonlijker: een whatsapp’je. Dan ben je wellicht nog korter van stof dan op een verjaardagskaart. Hoe verrassend en oprecht is het om iemand een tekst te sturen die echt raakt? Je zult zien wat dat met de ontvanger van de kaart doet!

Een ideale manier om je felicitaties (of andere hartenwensen) te verwoorden is via een elfje. Een elfje is een kort gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
eerste regel: 1 woord tweede regel:  2 woorden derde regel: 3 woorden vierde regel: 4 woorden vijfde regel: 1 woord

Het elfje hoeft niet te rijmen. Bijvoorbeeld:
Mooie jarige vriendin eindelijk ook 40 dat vieren we vandaag Partytime!

De ontvanger van een elfje is vaak aangenaam verrast, omdat het een originele boodschap betreft en jij er duidelijk even voor bent gaan zitten. Aandacht voor de jarige, daar gaat het om.

Wil jij meer creatieve schrijfvormen leren? Volg dan een korte workshop van 3 uur bij mij en oefen om elfjes, ronddelen, woordgedichten en haiku’s te schrijven.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Oefeningen om te schrijven vanuit je hart

Verbinden door de kracht van taal. Door de woorden te vinden die de kern raken en die je gevoel duiden. Dat zorgt bij de lezer meestal voor ontroering, een lach, een traan of vergeving. Omdat de ander voelt dat deze woorden recht uit jouw hart komen. Vanuit de goede intentie en dat zorgt voor verbinding. Hoe vind je dan de juiste woorden?

oefeningenomteschrijvenvanuitjehart

Vroeger, als mijn ouders boos op me waren, maakte ik het altijd goed door briefjes te schrijven. Ik schreef dan niet letterlijk mijn excuses op, maar verklaarde mijn gedrag vanuit mijn gevoel. Ik gaf daarmee mijn ouders een kijkje in mijn gevoelswereld. Dan konden ze onmogelijk nog boos op me zijn.

Vanuit je gevoel
Om teksten te schrijven die raken is het vooral belangrijk dat je bij je gevoel kunt komen en leert vertrouwen op je intuïtie. Dat de woorden die als eerste in jou opkomen opgeschreven mogen worden. Dat je er niet direct een oordeel over velt of meteen bedenkt wat een ander ervan zal vinden. Gewoon heel dicht bij jezelf blijven.

Kwetsbaar durven zijn
Ja, je stelt je dan kwetsbaar op. Dat vinden we vaak eng. Toch zegt ook Brené Brown, auteur van ‘De kracht van kwetsbaarheid’ dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezers van haar boek aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Dat ondersteun ik volkomen in de schrijftrainingen die ik geef.

Hoofd uitschakelen
Aan mijn schrijftafel gebeuren de mooiste dingen zodra die pen het papier raakt. Zodra we gaan schrijven vanuit ons hart. Net zoals je vroeger wellicht deed, in je dagboek. Ongecensureerd schrijven door je hoofd uit te schakelen en aan het papier toe te vertrouwen wat er in jou leeft, wat jou bezighoudt.

“Vulnerability is the only bridge to connection”
Brené Brown

Woorden cadeau geven
Behalve jouw kwetsbaarheid toevertrouwen aan het papier, kun je jouw woorden ook delen met de mensen om je heen. Ik noem het altijd ‘woordcadeaus’. Met aandacht schrijf je een kaart of een brief die door de ander als een cadeautje wordt ontvangen. Weet je nog, vroeger, voor het internettijdperk? Toen we nog handgeschreven brieven verstuurden? Hoe je hart een vreugdesprongetje maakte als er een blauwe luchtpostenvelop in de brievenbus of op de deurmat lag? Dát waren cadeautjes!

Oefenen met schrijven vanuit je hart
We zijn het heus niet verleerd, hooguit een beetje ontwend. Wil je alvast oefenen? Schrijf dan de volgende zin op, maak de zin af door achter elkaar door te schrijven. Het eerste wat in je opkomt. Schrijf gerust 20 minuten door en je ziet wel wat er komt:

  • Wat deze week enorme indruk op mij heeft gemaakt is….
  • Onlangs verwonderde ik mij om….
  • Als ik denk aan mijn jeugd, herinner ik mij…
  • Wat mij momenteel enorm bezighoudt is…
  • Terugkijkend op het afgelopen jaar…
  • Het verhaal van mijn vader is….

Natuurlijk kun je het woord ‘jeugd’ of ‘vader’ vervangen door iets anders. Waar het om gaat is dat je inzoomt op een onderwerp of thema dat inspeelt op je gevoel, op je hart. Het gaat dus niet over kennis, daar zit je hoofd vol mee en hoef je je geen zorgen om te maken. Die kennis is er allemaal wel. Het gaat erom dat je oefent met schrijven vanuit je hart en je kwetsbaarheid toevertrouwt aan het papier.

Oefenen met een woordcadeau
Een ideale manier om hartenwensen te verwoorden is via een elfje, een gedichtje (hoeft niet te rijmen), dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Bijvoorbeeld een woordcadeau voor mijn vriendin, om onze vriendschap te vieren:

Herinneringen
20 jaar
studeren in Amsterdam
kletsen, huilen, roken, lachen
Hartsvriendinnen

Het is al leuk om te schrijven en te dichten vanuit je hart en het is nog veel waardevoller om het van jou te krijgen. Denk maar aan de gedichtjes voor moederdag van je kinderen. Je hart smelt en de verbinding is intens. Een klein elfje op een mooie kaart, als verjaardagswens via Facebook, aan een bos bloemen of bij een presentje… je geeft hiermee iets extra’s cadeau aan de ander, met aandacht geschreven vanuit jouw hart!

Kun jij je perfectionisme laten varen, je kwetsbaarheid omarmen en deze uitdaging aangaan?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.