Schrijf met al je zintuigen

We nemen allemaal de wereld waar via onze zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Vaak heb je één dominant zintuig in de manier waarop je denkt, beslissingen neemt en hoe jij je gedraagt. En daar ben je je soms niet bewust van.

Zetjeschrijfzintuigenopscherp

Visuele woorden
Ook in jouw blogs of columns is meestal één zintuig dominant aanwezig, zonder dat je het door hebt. Als jouw (onbewuste) dominante zintuig het visuele is, staan jouw teksten vermoedelijk vol met visuele woorden, duidingen en aanknopingspunten. Woorden zoals kijken, zien, tonen, helder, beeld, zicht, vooruitblik, voorstellen, uitzicht, projecteren, enz.

Goede schrijvers
Hierdoor komt jouw blog of column anders over of minder goed aan bij al die lezers die horen, voelen, ruiken of proeven als dominant zintuig hebben. En dat is de truc, want bedenk maar eens hoe een echte goede auteur schrijft… Als jij een lekker boek leest zie je voor je waar de hoofdpersoon zich bevindt, je associeert direct hoe hij zich voelt, wat er in hem omgaat en welke geluiden hij hoort. Goede schrijvers spreken namelijk al die zintuigen aan in hun verhaal.

Echt effectief
Ook als je een presentatie geeft voor een groot publiek is het dus van belang dat je naast de inhoud van je verhaal, de andere zintuigen aanspreekt door muziek, plaatjes en je publiek iets te laten ervaren, te voelen bijvoorbeeld. Dan ben je pas echt effectief.

Schrijfopdracht
Daarom een praktische schrijfopdracht om te oefenen met zintuiglijk schrijven:
 1. Ga naar buiten, met je schrijfboekje en adem diep in door je neus. Wat ruik je? Welke woorden geef je aan die geur? En waar doet de geur je aan denken? Schrijf op.
 2. Kijk vervolgens om je heen; in de verte en daarna dichterbij. Wat zie je allemaal? Merk eens op hoeveel er te zien is en noteer in ongeveer vijf zinnen wat je allemaal ziet.
 3. Sluit vervolgens je ogen en concentreer je op de geluiden die je hoort. Geluiden ver weg en geluiden dichtbij. Schrijf daarna op wat je allemaal hebt gehoord.
 4. Adem nog eens heel diep in en adem uit, naar je buik. Doe dit een paar keer. Sluit je ogen en word je bewust van hoe je je voelt, waar in je lijf voel je dat? Wat is je stemming? Geef er woorden aan. En realiseer je ook hoe je lichaam voelt, je ledematen. Ga met al je aandacht naar je lichaam. Schrijf dit ook op en werk jouw zintuiglijke aantekeningen tot slot uit in een verhaal.
Zo ontdek je dat jij het ook kunt, net als de echte goede auteurs en je bereik wordt gigantisch! Hoe effectief is dat?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.


Ontdek jouw authentieke schrijfstijl

Het valt me altijd op bij mijn workshopdeelnemers dat de spelling-, taal- en schrijfregels er vroeger op school best goed zijn ingewreven. Ook mijn eigen kinderen zijn driftig aan het toetsen of een werkwoord dat eindigt op de stam wel of niet in het Kofschip of het Fokschaap zit.

ontdekjouwauthentiekeschrijfstijl

Toch zitten al die regels ons vaak in de weg; we durven niet meer vrij te schrijven. We denken voortdurend: ‘Wat mag wel? Wat mag niet? Wat vinden anderen ervan als ik dit publiceer?’ En dat vind ik zo ontzettend jammer.

Tegenwoordig hebben ze een nieuw ezelsbruggetje, namelijk het Kofschiptaxietje, vanwege de x. Die x is er blijkbaar later aan toegevoegd vanwege de vele Engelse woorden waarmee ons vocabulaire is uitgebreid, zoals faxen. Alhoewel, mijn kinderen geen idee hebben wat faxen is…

Nadeel van regels
Ze zijn er goed ingeramd, al die regels, en daar is niets mis mee, want we hebben er dagelijks profijt van. Echter, het nadeel van al die strenge regels is dat we allemaal last hebben van onze interne criticus waardoor onze creatieve schrijfkwaliteiten vaak worden belemmerd. Deelnemers aan mijn blogtrainingen vragen voortdurend: “Is dit wel goed genoeg? Dit vindt toch niemand interessant om te lezen? Waar moet een blog dan aan voldoen?” We hebben behoefte aan regels en duidelijke kaders.

Parkeer je interne criticus
Onze interne criticus zorgt met regelmaat voor een schrijfblokkade en/of publicatievrees. Het belemmert onze creativiteit. Daarom zeg ik altijd: “Alles wat je schrijft is goed”. Want wat jij ongecensureerd van je afschrijft, komt uit jou, houdt jou bezig, is iets waarover jij je verwondert, of betreft de kennis die jij wilt delen. En daar is altijd, maar dan ook altijd, een lezerspubliek voor. Want wat jou bezighoudt, herkennen anderen ook. En er zijn zo veel mensen, je hebt er geen weet van hoeveel dat er wel niet zijn, die een beroep willen doen op jouw expertstatus. Ze willen van jou iets leren, dus deel je kennis en tips.

Hoe geef je er woorden aan?
Hoe jij dat op papier verwoordt kan in veel verschillende stijlen. Die verschillende schrijfstijlen leer ik je tijdens mijn workshops. Je oefent met het schrijven van een sprintje; je staat er versteld van hoeveel je in 5 minuten op papier zet. En je leert hoe je een elfje, ronddeel, haiku en woordgedicht schrijft. Dit zijn dichtvormen waarbij je met weinig woorden schrijft wat jou bezighoudt. Zo ontdek je de dichter in jezelf. Deze workshop heb ik al heel vaak gegeven en de teksten van de deelnemers zijn altijd raak! Recht uit en in het hart. Bij iedereen, want door hiermee te oefenen en het gewoon te doen, sta je versteld van de poëet die in jou zit. Je verrast jezelf en anderen met jouw rake woordkeuze. En je komt erachter welke schrijfstijl jou goed ligt.

Jouw eigen schrijfstijl
De een gebruikt veel metaforen, de ander schrijft lekker kort en bondig, de volgende schrijft graag in sprookjesstijl (Er was eens…) of vertelt echt een verhaal, en sommigen schrijven allitererend (poëtisch). Zo ontdekte een wandelcoach tijdens de workshop Schrijfplezier dat ze haar verwondering over de natuur perfect kon verwoorden in een haiku en een elfje. Sindsdien publiceert zij bijna wekelijks haar ervaringen in een mooi klein gedichtje. En ze krijgt toch veel likes! Het werkt enorm inspirerend.

En een loopbaancoach vertelde tijdens mijn blogtraining dat bij ieder blog dat ze schreef, een gedicht in haar hoofd ontpopte. Ze negeerde dat meestal, omdat ze dacht dat dit in een blog echt niet kon; weer die ingebakken regels van vroeger… Toen ze tijdens deze training haar gedichten durfde te delen en ze voorlas, luisterden we allemaal met open mond en ontving ze een spontaan applaus van de mede-cursisten. Stomverbaasd en geëmotioneerd vroeg ze mij: “Kan ik dan gewoon ieder blog beginnen met een gedicht?” Ja, natuurlijk kan dat! Hoe gaaf is het als je zo’n unieke en originele schrijfstijl hebt? Ik weet zeker dat ze haar lezers hiermee raakt.

En het leuke is, we kunnen dit allemaal. Vergeet de regels, behalve de grammatica- en spellingregels dan, en ontdek welke schrijfstijl bij jou past, wat jou makkelijk afgaat. Want daarmee onderscheid jij jezelf en bereik jij je ideale doelgroep, recht in het hart.

Bloggen aan zee
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.


Wat zijn jouw woorden en jeuktermen?

“Energetisch, dat vind ik zo’n jeukterm” zei mijn vriend laatst. “Net als universum” vervolgde hij. “Hoe zou jij het dan noemen?” vroeg ik hem. “Gewoon: bewustzijn, energie. Alles is energie.” Interessant, dacht ik. Welke woorden irriteren de één en resoneren bij de ander?

vogelmetjeuk

Wat is het effect van jouw woordkeuze op de ander? Woorden op zichzelf hebben geen betekenis, het gaat om de betekenis die jij eraan geeft. De betekenis van woorden is voor iedereen anders. Om die reden zoek ik als schrijfcoach bij mijn klanten altijd naar ‘hun eigen woorden’. De woorden die bij die persoon passen omdat ze er zelf een speciale betekenis aan hebben gegeven.

Turbotaal
Ondanks mijn grote voorliefde voor taal erger ik me ook regelmatig aan de woordkeuze van anderen. Zo hoorde ik mijn stiefzoon onlangs tegen zijn zusje zeggen: “Hé gast, kap daar eens mee!”
“Gast?” reageerde ik, “je hebt het tegen je zusje. Gasten zijn bezoekers.” En terwijl ik het zei voelde ik me heel oud. Hier is sprake van een generatiekloof. Turbotaal noemden ze dat in mijn tijd; mijn vader ergerde zich altijd aan ons turbotaalgebruik. Het populaire taalgebruik van de jonge vloggers die mijn kinderen volgen, begint ook steeds meer bij mij te jeuken. Mijn jongste zoon zei laatst over een jongetje bij hem op school: “dat is echt zijn karma hoor mam, die gast spoort niet.” Hûh? Hij had geen idee wat hij zei.

Twijfeltaal
Jeuktermen zijn per persoon verschillend. Ik krijg bijvoorbeeld jeuk van het woord ‘eigenlijk’. Weet je waarom? Eigenlijk is twijfeltaal. Dat werkt zo verwarrend. Het toont onzekerheid aan. Terwijl het juist zo belangrijk is om duidelijk te communiceren, anders word je niet begrepen. Andere voorbeelden van twijfeltaal zijn: hopelijk, in principe, in het algemeen, waarschijnlijk, tot op zekere hoogte, in sommige gevallen. Het is zo vaag! Let er maar eens op als je twijfeltaal gewoon schrapt in een tekst, dat geeft veel meer duidelijkheid.

Moeten is een beperkend woord
En een woord waar ik geen jeuk van krijg maar bijna agressief van word, is moeten. Het woord moeten roept bij mij direct weerstand op. Het is een beperkend woord, het veronderstelt dat je geen andere keuze hebt. Voel maar eens hoeveel ruimte je ervaart als je moeten vervangt door willen of kunnen.

Respect voor de woordkeuze van de ander
Als schrijfcoach heb ik het genoegen dat ik in de teksten van mijn klanten alle jeuktermen eruit kan halen. Ik geniet ervan om mooie synoniemen te bedenken en de zinnen om te buigen zodat het nog vloeiender leest. Met respect voor de woordkeuze van de ander overigens. Want sommige woorden passen gewoon perfect bij die persoon.

Een klant leverde keurig haar websiteteksten bij mij aan met het verzoek ze alleen nog maar te redigeren. Al lezend merkte ik dat ik wat miste. Het was zo keurig, bijna formeel. Terwijl ik haar had leren kennen als een spontane, sprankelende, speelse vrouw. Ik zocht in de teksten naar ‘haar’ woorden. Maar ik vond ze niet. Ik scrolde door haar Facebook-tijdlijn en daar kwam ik in vrijwel ieder bericht van haar de woorden tegen: ziels, lief, gelukkig, blij, fijn…
Ja, dat is zij! Dacht ik toen. Deze woorden horen bij haar, niet voor niets, want dit waren spontane berichtjes, uit haar hart, had ze niet over nagedacht. Vervolgens heb ik haar websiteteksten geredigeerd door consequent ‘haar woorden’ toe te voegen. En het resultaat? Ze was dolgelukkig; “Het klopt, dit ben ik” zei ze.

En dat is precies de reden waarom ik zo houd van mijn vak.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Het effect van het woordje 'niet'

Wist je dat ons zenuwstelsel het woordje ‘niet’ niet kent? Probeer maar eens uit: Denk niet aan een roze olifant. We kennen ‘m allemaal. En wat gebeurt er? We zien het plaatje van een roze olifant zo op ons netvlies, toch? Interessant, want wat kunnen we dan wél met het woordje ‘niet’?

het woordje niet


Het grappige van ontkenningen is, dat als je wilt dat iemand ergens niet aan denkt, het dan juist gebeurt! Door de ontkenning wordt er onbewust meer nadruk op gelegd. Zo zit ons brein nou eenmaal in elkaar.

“Spelen met taal wordt daardoor nog leuker”

Ons onbewuste kent het niet
Het woordje ‘niet’ is slechts een taalkundig gegeven, ons onbewuste kent het niet. Als je tegen je kinderen zegt om niet te gaan rennen… wat gebeurt er dan? Precies… dan rennen ze juist wel. Het is slimmer om tegen je kinderen te zeggen: “Blijf rustig naast mij lopen op de stoep.” Je richt je dan op wat je wél wilt dat er gebeurt. Hierdoor is de kans veel groter dat dat ook gebeurt.

“Een ontkenning leidt juist de aandacht naar hetgeen je ontkent”


Hoe gebruik je niet dan wél?
Er is een manier om doeltreffend met ontkenningen om te gaan. Bijvoorbeeld als iemand zegt: Ik ben hier zo slecht in! Dan zet hij zichzelf klem. Hij brengt zichzelf in een onhaalbare positie. Hij is er zo slecht in, het gaat hem nooit lukken. Het heeft in feite geen zin om het te proberen, want hij is er toch heel slecht in, daar is hij van overtuigd.
Kijk wat er gebeurt als je die zin verandert in: Ik ben er nog niet zo goed in. Dat klinkt heel anders, want uit deze zin blijkt dat hij er op dit moment nog niet zo goed in is en dat hij wel een mogelijkheid ziet om er beter in te worden. De aandacht gaat naar het woordje ‘goed’.
Zeg of schrijf de ontkenning voor het woord dat positieve aandacht nodig heeft. En richt je tijdens een gesprek op wat je wél wilt bereiken. Als je het nog niet zo makkelijk vindt om op deze manier te spelen met taal, ben je wel al bewust aan het leren om hier beter in te worden.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Geef een woordcadeau aan de ander

Een woordcadeau is een tekst die je met aandacht aan een ander hebt geschreven. Op een kaart(je) of in een brief… Zoals vroeger veel en veel meer werd gedaan dan nu. Schrijf jij nog wel eens een tekst, recht vanuit je hart, met aandacht voor een ander? En hoe vind je het om een woordcadeau te ontvangen?

Geefeenwoordcadeauaandeander

Dat is namelijk het allerleukst: een woordcadeau ontvangen. Van mijn workshopdeelnemers hoor ik altijd weer hoe geraakt en ontroert de ontvanger is met het woordcadeau. De kerstperiode is natuurlijk het ultieme moment om woordcadeaus te geven aan iedereen die jou dierbaar is. Schrijven met aandacht, dus geen oppervlakkige kerstkaartjes.

Hoe kun je een woordcadeau schrijven?
Om jou op weg te helpen, geef ik je een aantal creatieve schrijfvormen die goede kaders geven om in weinig woorden een rake tekst te schrijven.

Een Haiku
Probeer jouw gelukwensen aan de ander weer te geven in een haiku. Een haiku is een Japanse dichtvorm (hoeft niet te rijmen) die bestaat uit 3 regels met elk een vast aantal lettergrepen:
– op de eerste regel: 5 lettergrepen – op de tweede regel: 7 lettergrepen – op de derde regel: 5 lettergrepen

Herinneringen
aan Kerstmis in Zwitserland
gaan nooit verloren

Een elfje
Schrijf een elfje aan jouw vrienden en familie. Een elfje is een gedichtje (hoeft niet te rijmen) dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Liefste
in 2016
wil jij dan
weer mijn vriendje zijn?
Kus

Een ronddeel
Heb je meer woorden nodig? Kies dan voor een rondeel. Dat is een gedicht (dat niet hoeft te rijmen) waarvan bepaalde regels op afgesproken plaatsen terugkomen, en het telt 8 regels.
Regel 1 Regel 2 Regel 3 Regel 1 (herhalen) Regel 4 Regel 5 Regel 1 (herhalen) Regel 2 (herhalen)

Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand
Dat doe je goed vriendin!
Ik zit hier in de regen
Jij heerlijk op het strand
Het kerstdiner is niet naar m’n zin
Ik zit hier in de regen
Jij met je billen in het zand

Woord- of naamgedicht
Je kunt er ook voor kiezen om een woordgedicht te schrijven aan de ander. Dan schrijf je bijvoorbeeld het woord ‘kerstvakantie’ verticaal aan de linkerkant van de pagina, zodat elke letter op een nieuwe regel staat (van boven naar beneden). De letters die er al staan zijn het begin van woorden of korte zinnen, geassocieerd op het verticale woord. Hetzelfde kun je doen met de voornaam van degene aan wie je het woordcadeau geeft. Dan heet het een naamgedicht. Bijvoorbeeld:

Lieve Linda
Ik wens jou een witte kerst
Natuurlijk ook voor Wim
Droom lekker samen weg
Aan de kaasfondue in de berghut

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Hoe zorg je voor vlotte, vloeiende en levendige teksten?

Hoe hinderlijk is het als je in één alinea wel vier tot zes keer hetzelfde woord tegenkomt? Ik kan mij daar echt aan storen. Toch maken we ons er allemaal schuldig aan. Want wie heeft er geen stopwoordjes? En het heeft te maken met je (onbewuste) zintuiglijke voorkeur.

Pasted Graphic 3

We nemen allemaal de wereld waar via onze zintuigen. En vaak hebben we onbewust een voorkeurszintuig. Mijn voorkeurszintuig is ‘voelen’. Dit woord neem ik dan ook vaak in de mond en dreigt een stopwoordje te worden. Als jouw zintuiglijke voorkeur visueel is, gebruik je ongetwijfeld heel vaak de woorden ‘zien’ en ‘kijken’. Zo vroeg een coachklant mij laatst – ze schrijft prachtige kinderverhalen – “Ik kan geen ander woord bedenken voor ‘roepen’, kun je me daarmee helpen?”
Daar kon ik haar mee helpen, door synoniemen te geven voor het woord ‘roepen’ en door alternatieve auditieve woorden te bedenken. Want ‘roepen’ is een auditief woord. Er ging een wereld van taal voor haar open en ze was direct geïnspireerd om verder te schrijven aan haar verhalenbundel.

Hoe zorg je voor vlotte, vloeiende en levendige teksten?
Dat kan op twee manieren:
 1. Schrijven is schrappen: Voorkom in je artikel dubbele informatie en ‘tussenwoordjes’ (zoals ook, dus, toch, dan) die niet functioneel zijn. Lees, pas na het schrijven, je tekst nog eens door en schrap overbodigheden.
 2. Voorkom veelvuldige herhaling van bepaalde woorden. Zoek naar synoniemen en alternatieve woorden, of gebruik verwijzingen.


Hoe kom je aan synoniemen?
Synoniemen en alternatieve woorden vind je simpelweg door je eigen woordenschat te raadplegen en door te googlen. Indien het jou zelf opvalt dat je een visueel-, auditief-, ‘gevoels’- of ‘denk’woord’ veelvuldig gebruikt, heb je misschien baat bij de volgende alternatieven.

Visuele woorden: Kijken, lijken, bezien, tonen, dagen, onthullen, een beeld vormen, verhelderen, knipperen, helder, scherpstellen, perspectief, uitzicht, flitsen, vooruitblik, illustreren, verduisteren, aanschouwen, uitstralen, voorstellen, projecteren.

Auditieve woorden: Horen, luisteren, muziek maken, harmoniseren, instemmen/afhaken, gehoord worden, weerklinken, afstemmen, uitgesproken, vertellen, aankondigen, grommen, zingen, fluisteren, mompelen, roepen, versterken, stemmen, schreeuwen, gillen, rinkelen, discussiëren.

‘Gevoels’woorden: Voelen, aanraken, grijpen, pakken, door de vingers laten gaan, aanpakken, aanboren, contact maken, eruit gooien, omdraaien, schrapen, hanteren, geen duimbreed wijken, landen, wrijven, vastpakken, aftasten, strelen, irriteren.

‘Denk’woorden: Begrijpen, denken, leren, verwerken, beslissen, motiveren, overwegen, opmerken, opvatten, kennen, vragen, realiseren, evalueren, begrijpen, overdenken, redeneren.
 
Het resultaat
Ga maar eens spelen en variëren met woorden die wat verder van je af liggen. Je zult zien dat jouw teksten voortaan lekker vlot leesbaar zijn. En je trekt je lezer mee in je verhaal. Dat willen we toch allemaal?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.6 Heerlijke plekken om te schrijven

Het is prettig als je een vaste schrijfplek hebt thuis. Een plek waar je je fijn kunt installeren met je schrijfboekje en pen, bijvoorbeeld op de chaise longue, in/op bed, aan de keukentafel, je bureau…

De 6 meest inspirerende plekken om te schrijven

Ik vind het zelf enorm inspirerend om op andere plekken te schrijven, even weg uit je dagelijkse omgeving en je zintuigen optimaal laten werken. Zeker als de schrijfzin een tijdje is afgenomen, dan plan ik een schrijfmoment voor mijzelf op een externe locatie. Wat zijn fijne en inspirerende schrijfplekken?

Grand café
Zoek een fijne plek, met goed uitzicht in een grand café. Luister naar de gesprekken om je heen, kijk naar de voorbijgangers buiten, proef de heerlijke latte, espresso of verse muntthee. Geniet… en de inspiratie om te schrijven komt vanzelf.

Bibliotheek
De rust en de sfeer in een bibliotheek brengt meteen rust in je hoofd. In de omgeving van al die prachtige boeken, krijg je als vanzelf schrijfzin.

Kerk
Hoe bijzonder is het om, gewoon op een doordeweekse dag, plaats te nemen in een kerkbank? Kijk om je heen naar alle pracht en praal, luister naar het zachte geroezemoes, staar in de flakkerende kaarsen en laat het licht op je schijnen door de glas in lood ramen. Deze spirituele omgeving geeft je ongetwijfeld de rust om daar, op die plek, te schrijven.

Bankje in een park
Neem lekker plaats op een bankje met voldoende uitzicht, in het park. Ruik de geur van de natuur, de bloemen en de planten. Kijk naar de voorbijgangers die hun hond uitlaten, en groet ze. Lach naar de spelende kinderen en hoor de eendjes kwaken. Schrijf erover. Wat je ziet, hoort, voelt en ervaart.

Onderweg
Of je nou in de trein, de bus, het vliegtuig of de auto zit (als bijrijder)… je bent op reis, je bent onderweg ergens heen. Alleen dat is al een ervaring. Waar ga je heen, wie of wat ga je bezoeken, hoe lang ga je reizen, wat zie je onderweg allemaal? Genoeg onderwerpen die je inspireren om te schrijven.

Aan zee
Mijn ultieme schrijfplek is op het terras van een strandtent. Lekker nestelen op een loungebank, een ijsthee, witbier of rosé binnen handbereik. Vol in de zon of lekker onder de parasol, afhankelijk van de temperatuur. Heel veel geluiden zijn er op het strand. Probeer ze te scheiden door te focussen: op de zee, op de kwebbelende mensen om je heen, op de zeemeeuwen, op de loungemuziek… Voel wat je voelt en zet dat op papier. Ook in de duinen, met uitzicht over de zee, is het een genot om te schrijven terwijl je de wind door je haren voelt waaien.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.


Handige checklist voor je eigen teksten

Verstuur jij geregeld nieuwsbrieven en publiceer jij blogs en artikelen? Onderhoud jij je eigen website? En is er iemand die jouw teksten checkt op schrijf- en taalfouten voordat je op ’zenden’ of ’publiceren’ klikt? Nee? Dan is de kans groot dat er nog foutjes in staan.

Checklistvoorjeeigenteksten

Ik kom geregeld schrijffouten tegen in blogs, nieuwsbrieven en op websites. Heel begrijpelijk, want een foutje is snel gemaakt en je wordt soms zelf een beetje blind voor je eigen teksten. Maar het is jammer als je daardoor een onprofessionele indruk maakt en jouw lezers vervolgens afhaken. Als je ervoor kiest je eigen eindredactie te doen, dan kan deze checklist helpen om jouw teksten professioneel en goed leesbaar te laten zijn.

Checklist voor goede teksten
Oprolbaar
Een artikel of webtekst dient ‘oprolbaar’ te zijn. Dit houdt in dat de eerste alinea de belangrijkste informatie bevat en de laatste alinea de minst belangrijke informatie.

Minder is meer
Houd het kort en bondig en maak je tekst niet langer dan nodig. Hoe langer het verhaal, hoe hoger de drempel om het te gaan lezen. Artikelen en webteksten zijn zelden langer dan één A4-tje. Hanteer zo veel mogelijk de stelregel van 500-700 woorden.

Maak het persoonlijk
Gebruik geen ‘men’ maar spreek de lezer aan met ‘jij’. Verwijs naar jezelf of je bedrijf met ‘ik’ of ‘wij’ (nooit: ‘de auteur vindt’, of ‘ondergetekende is van mening’). Een combinatie van zakelijke informatie en persoonlijke toevoegingen leest prettig. Gebruik bijvoorbeeld quotes van betrokken personen om je verhaal iets levendiger te maken.

Schrijven is schrappen
Voorkom in je teksten dubbele informatie en ‘tussenwoordjes’ (zoals ook, dus, toch, dan) die niet functioneel zijn. Lees, pas na het schrijven, je tekst nog eens door en schrap overbodigheden.

Tussenkoppen
Het is belangrijk dat je de tekst overzichtelijk maakt voor de lezer. Je doet dit vooral door tussenkoppen op te nemen. Maak deze vetgedrukt, dan vallen ze goed op. Met tussenkoppen help je de lezer ook om de tekst snel te scannen.

Voorkom veelvuldige herhaling van bepaalde woorden
Zoek naar synoniemen of gebruik verwijzingen. Het leest heel hinderlijk als je in een alinea zes keer hetzelfde woord tegenkomt.

Actieve zinnen
Gebruik in je schrijfstijl zoveel mogelijk de actieve vorm en schrijf in de tegenwoordige tijd. Om de leesbaarheid en levendigheid van teksten te bevorderen, heeft actief taalgebruik (ook wel de bedrijvende vorm genoemd) de voorkeur boven passief taalgebruik (de lijdende vorm). Kenmerkend voor passieve zinnen is het overvloedig gebruik van hulpwerkwoorden zoals zullen en willen.

Cijfers
Schrijf cijfers t/m twintig voluit, tenzij het een artikel betreft waarin veel cijfermatige informatie wordt gegeven en/of het functioneel is. Indien een zin met een cijfer begint, schrijf je het daaropvolgende woord met een hoofdletter. Bijv: 10 Tips om…

Vermijd ‘moeten’
Moeten is een beperkend werkwoord waar veel mensen geïrriteerd door raken. Dat komt doordat dit woord geen keuzevrijheid geeft. Vervang moeten zo veel mogelijk door ‘kunnen’ of ‘willen’. Ervaar maar eens hoe anders dat voor jezelf voelt (minder dwingend) en op de ander overkomt.

Grammatica
Grammaticaal gezien loopt een zin het prettigst als je eerst de persoonsvorm en daarna het voltooid deelwoord noemt. Dus: …omdat hij altijd wordt gevolgd (i.p.v. gevolgd wordt).

Spelling
Bij twijfel over spelling: raadpleeg de deskundigen. Je kunt een tekstschrijver inhuren om al jouw teksten te checken op spel- en typefoutjes of misschien is er een perfectionist met gevoel voor taal in jouw vriendenkring? Vraag om hulp, want voor veel foutjes ben je blind geworden of misschien is taal wel niet zo jouw ding.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.


Hoe je door te schrijven met pen en papier je hart laat spreken

Ondanks dat ik heel blij ben met het digitale tijdperk waarin we leven, pleit ik soms voor de oude technieken en ambachten. Zoals schrijven. Schrijven met pen en papier heeft een totaal andere dimensie dan typen.

Hoejedoorteschrijvenmetpenenpapier

Vena amoris
Een tijdje geleden las ik in de Happinez (nr 7, 2014) over de reden van het dragen van ringen van vriendschap of trouw, om je ringvinger. Door je ringvinger loopt namelijk de liefdesader, vena amoris, naar je hart. De vriendschap- of trouwring symboliseert hiermee een diep gevoeld verbond met het hart van de ander.

Verbinding met je hart
En ineens begreep ik waarom het schrijven met de pen in je hand zo’n dieper effect heeft dan typen. Je maakt letterlijk verbinding met je hart! ‘Reflectief schrijven’ noem ik het meestal in mijn trainingen. Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je hoofd schrijft, maar vanuit je hart. En dat levert de meest gepassioneerde, echte, pure verhalen op, die de lezer intens boeien.

Eerste gedachten
Als het schrijven, om wat voor reden dan ook, even niet lukt, verlaat dan je computer, pak een blocnote, zoek een fijne schrijfplek, maak het jezelf comfortabel en schrijf je eerste gedachten op. Schrijf achter elkaar door, zonder te stoppen. Schrijf ongecensureerd en schaamteloos wat in je opkomt. En je zult zien dat je, doordat je uit je hoofd bent gegaan, tot de kern komt.

Daarna kun je vol inzicht en inspiratie doelgericht achter je computer gaan typen. En het resultaat? Dat komt uit je hart. Hoe mooi is dat?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Voorleesboeken voor grote en kleine kinderen

Veel ouders lezen hun kinderen voor, met name als ze tussen de 2 en 5 jaar zijn. Tussen de 9 en 12 jaar wordt nog maar 40% van de kinderen voorgelezen. Hoe jammer is dat? Voorlezen is namelijk fijn, nuttig, intiem en heel erg leerzaam. Ook als ze nog baby zijn of als ze zelf al goed kunnen lezen.

Pasted Graphic 4

Belangrijk voor de taalontwikkeling
Mijn boekenwurm-genen heb ik gelukkig aan mijn kinderen doorgegeven. Ik las ze al voor toen ze een paar weken oud waren. Van Nijntje-boekjes, mooi op rijm en met veel dierengeluiden, tot prachtige prentenboeken waar ik zelf een verhaaltje bij bedacht. Voorlezen zorgt voor een rustmoment voor zowel jezelf als je kind. Bovendien is het belangrijk voor de taalontwikkeling; je kind leert nieuwe woorden en hoe een goede zin is opgebouwd. Door met je kind over het boek te praten en woorden toe te lichten die hij/zij nog niet kent, wordt je kind gestimuleerd om actief met taal bezig te zijn. Als je kind vanaf groep 3 zelf leert lezen, vergemakkelijk je dat leerproces door om de beurt een bladzijde (of alinea) te lezen. Heel gezellig om samen te doen en leren lezen wordt voor je kind op die manier leuk en inspirerend, het voelt niet als huiswerk…

Voorlezen stimuleert de fantasie van je kind en het leert daarnaast veel van de wereld om zich heen. Hanteer voor ieder personage in het boek een ander stemmetje. Je kind lacht zich rot, komt helemaal in het verhaal doordat het bijvoorbeeld spannend is en gaat het, zodra hij/zij zelf goed kan lezen, zelf ook doen. Tot slot is voorlezen geschikt om een dialoog te starten met je kind, bijvoorbeeld over onderwerpen waar je kind niet zo makkelijk over praat of wat hem/haar erg bezighoudt (angst, dood, scheiding, enz).

Voor grote en kleine kinderen
Mijn jongens (van 9 en 14 jaar), die niet uitblinken in spelling, halen op school al jarenlang hoge cijfers voor begrijpend lezen, taalbegrip en woordenschat. Ik denk echt dat het vele voorlezen (en nu zelf lezen) daar aan heeft bijgedragen. We hebben al zo veel kinderboeken verslonden, dat ik graag een top tien van onze favorieten met je deel.

1. Jij bent de liefste – Hans & Monique Hagen
Een prachtig prentenboek met gedichten en versjes over de gevoelens en belevenissen van een kleuter. De illustraties zijn zo mooi, dat je ze het liefst wilt ophangen in de kinderkamer. Een boekje vol dromen, liefde en plezier. Geschikt om voor te lezen aan 0 tot 5-jarigen.

2. Raad eens… hoeveel ik van je houd – Sam Mc Bratney en Anita Jeram
Hazeltje en Grote Haas vertellen elkaar hoeveel ze van elkaar houden, zo indrukwekkend mogelijk. Een warm, liefdevol boek met prachtige illustraties die je direct doen glimlachen. Geschikt om samen te lezen met 4 tot 6-jarigen.

3. De boze heks – Hanna Kraan
De boze heks is ook maar een mens. Ze doet wel boos en veel bewoners van het bos zijn bang voor haar. Maar de merel, de haas, de egel en de uil leren haar steeds een beetje beter kennen en beleven de spannendste avonturen met de mopperende heks. Hanna Kraan schreef al een hele reeks Boze Heks-boeken en ze zijn allemaal even leuk, wijs en grappig. Leent zich goed voor verschillende stemmetjes, om voor te lezen aan 5 tot 8-jarigen.

4. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon
De alom bekende Dolfje Weerwolfje-boeken zijn stuk voor stuk spannend. Het jongetje Dolfje leidt een soort dubbelleven, omdat hij bij volle maan altijd verandert in een weerwolfje. Hij is zelf 7 jaar en weet in eerste instantie niet wat hem overkomt. Het is zijn grote geheim; bijna niemand weet dit. Dolfje beleeft zo veel, dat is haast niet te bevatten. De boeken zijn echt spannend en daarom geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7-8 jaar. Als je er eenmaal een hebt gelezen, wil je ze allemaal lezen! Verslavende boeken van een top-schrijver.

5. Meester Jaap – Jacques Vriens
In de klas van meester Jaap gebeurt elke dag iets leuks. De korte verhalen zijn hilarisch en tijdloos. Evenals de illustraties; een soort kleurrijke karikaturen. Kinderen houden van lekker gek, dus wil je samen met je kind enorm lachen en de dag vrolijk afsluiten? Dan zijn de Meester Jaap boeken uitermate geschikt voor het slapengaan. Leuk om voor te lezen aan 6 tot 10-jarigen.

6. Lang gelden – Arend van Dam & Alex de Wolf
In vijftig korte verhaaltjes wordt een beeld gegeven van de Nederlandse geschiedenis. De mooie aquareltekeningen passen goed bij de sprookjesachtige verhalen. Elk verhaal begint met ‘Lang geleden…’ en eindigt met: ‘En zo… is het echt gebeurd’. Dit verbindt de op zichzelf staande verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter. Een mooie kennismaking met de geschiedenis van Nederland en begrijpelijk voor kinderen vanaf 7 jaar.

7. Heksje Lilly – Knister
Lilly is een meisje van 9 jaar dat een toverboek vindt, het ligt opeens naast haar bed. In het boek staan spreuken en daarmee kan Lilly toveren. Alleen… toveren moet je leren en dat gaat nog wel eens mis. De Heksje Lilly boeken zijn vrolijk en vlot geschreven. Zowel geschikt voor meisjes als voor jongens. Vanaf 7 jaar goed zelf te lezen, maar net zo gezellig om samen te lezen en te lachen om de onhandige Lilly.

8. Mees Kees – Mirjam Oldenhave
Het plezier spat er vanaf in de Mees Kees boeken. Ieder kind wenst zo’n leuke meester als Kees. Toch komen er veel ‘gevoelige’ onderwerpen aan bod. Dat maakt de boeken van Mirjam Oldenhave zeer pedagogisch verantwoord. Pakkende onderwerpen waar je met je kind over door kunt praten. Deze humoristische boeken zijn geschikt om voor te lezen of samen te lezen vanaf 7 jaar.

9. Fantasia – Geronimo Stilton
De hele reeks Fantasia-boeken is fantasierijk en zintuiglijk geschreven. Vol geuren, raadsels en kleuren word je meegezogen in de avonturen van de hoofdpersoon. De woordkeuze is voortreffelijk en in de typografie zit veel dynamiek. Tussen de regels door barst het van de spiritualiteit. Daardoor worden ook volwassenen aan het denken gezet. De schrijf- en voorleesstijl is even wennen, omdat het anders is dan andere kinderboeken. Maar als je er eenmaal inzit, wil je ook van Fantasia de hele reeks uitlezen. Qua begrijpelijkheid raad ik aan om de Fantasia-boeken vanaf 9-10 jaar samen te lezen. Het is een pareltje in je boekenkast.

10. Wat jongens moeten weten of; Wat meisjes moeten weten – Sabine Thor-Wiedeman
Zowel de jongens- als de meisjesvariant leent zich ervoor om samen met je pre-puber (10-12-jaar) te lezen. Nog net voordat ze naar de middelbare school gaan en echt flink gaan puberen. Want in dit boek wordt ontzettend goed antwoord gegeven op vragen waar pubers mee worstelen. Over lichamelijke veranderingen, de eerste liefde, (homo-)seksualiteit, anticonceptie, bescherming tegen overdraagbare aandoeningen, je veranderende relatie met je ouders en de invloed van drugs, alcohol en roken. Ook de relatie van seks en internet komt kort aan bod. De schrijfster spreekt exact de taal van pubers (erg knap) waardoor het boek toegankelijk is voor je kind en alle onderwerpen zonder blikken of blozen bespreekbaar zijn. Eindelijk een boek voor pubers zonder belerende wijsvinger of taboeonderwerpen.


Mijn 10 favoriete webwinkels voor fijne schrijfspullen

Tijdens mijn schrijfworkshops werk ik vaak met creatieve, fijne materialen, zoals mooi briefpapier, cadeaukaartjes, flessenpost, prachtige schrijfboekjes, inspirerende postkaarten, maskingtapes en plaatjes. Soms is het nog een hele zoektocht om precies dat schrijfboekje te vinden dat aan jouw wensen voldoet.

Pasted Graphic 2


De een wil graag papier met lijntjes, de ander juist niet. Sommige mensen hebben een voorkeur voor ringband en andere mensen vinden een boekenleggerlintje fijn. Ook voor mooi postpapier zoek ik vaak stad en land af. Zo verzamel ik allerlei fijne adresjes voor de aanschaf van schrijfmaterialen. Deze webwinkels deel ik graag met jou:

Wil je niet te veel uitgeven aan schrijfmaterialen? Kijk dan eens bij de Hema, Xenos of Flying Tiger! En wat helemaal een verrukking is, is de vakbeurs voor home & gift:
showUP.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

8 Tips om schrijven als rustmoment te ervaren

Hoe zorg je ervoor dat je het schrijven voor jezelf als ‘rustmoment’ gaat ervaren? Dat het echt iets wordt van jou, waar je je prettig bij voelt. Want schrijven helpt je om je gedachten te ordenen, dichter bij je gevoel te komen en geeft je waardevolle inzichten.

5Tipsomschrijvenalsrustmomentteervaren

Bepaalde periodes in mijn leven schreef ik alleen als ik boos was of me verdrietig voelde. Pagina’s vol schreef ik dan. En het hielp. Ik was het ‘kwijt’. Als ik het terug las bleek dat ik veel beter tot de kern kon komen, kon relativeren en dat ik nieuwe inzichten kreeg. En soms schreef ik dan maandenlang niet of nauwelijks. Zonde, want ik ontdekte dat het schrijven me nog veel meer oplevert als ik het regelmatig doe. Nu is dat zo’n vier keer per week. Gewoon, even 10 minuten schrijven over hetgeen me op dat moment bezighoudt. Weet je wat het mij oplevert? Ik krijg weer lucht, voel meer rust, er is weer ruimte in mijn hoofd en ik ben een tevredener mens. Bovendien geeft het vaak inspiratie voor blogs en columns.

Ik heb zelf veel geleerd van het boekje “Schrijvend tot jezelf komen” van Saskia de Bruin en deel graag met jou de volgende tips.

Fijn
Zorg dat het schrijven fysiek al fijn is om te doen, dus kies een fijne pen die past bij jouw handschrift en pengreep en zoek een schrijfboekje dat bij jou past.

Datum
Schrijf altijd een datum bovenaan de pagina; je kunt het dan later, als je het terugleest, plaatsen in de tijd en de fase waar je toen in zat.

Niet krassen & scheuren
Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eigen gedachten, gevoelens en mijmeringen. Alles wat je schrijft is goed en je schrijft voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Je kunt ook geen dagen uit je leven scheuren.

Loslaten
Maak je geen zorgen over spelling en grammatica. Laat maar los, dan kun je je beter focussen op je eerste gedachten. Als het je toch stoort, verbeter de taalfouten dan pas achteraf. Het werkt het beste als je een ding tegelijk doet, of schrijven, of nalezen, of verbeteren.

Timer
Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel tijd je wilt besteden aan het schrijven of hoeveel regels/bladzijden. Wat voor mij goed werkt is 10 minuten schrijven of 1 bladzijde. Een afspraak met jezelf hierover maakt het schrijven veiliger en gemakkelijker. Het is een kader dat bescherming biedt. Al doende merk je dat het schrijven niet zo tijdrovend is en ga je het ook steeds vaker doen, bijvoorbeeld op een vast moment van de dag/in de week.

Doorschrijven
Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus.

Hier en nu
Als je niets weet te schrijven en je tijd nog niet om is, schrijf dan dat je het niet meer weet. Schrijf wat er NU is. Als je maar doorschrijft.

Ziel
Niet te veel denken. Schrijf je eerste, originele gedachten op; dat is je ziel. Laat de teugels vieren. Zeg wat je wilt zeggen. Maak je niet druk over wat mag of hoort. Laat je gaan.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

4 Redenen om in je dagboek te schrijven

Vroeger waren velen van ons ‘dagboekmeisjes’. Alle beslommeringen, verliefdheden, woedeaanvallen en ervaringen werden in het diepste vertrouwen gedeeld met ons dagboekje. Bij voorkeur zat er een slotje op zodat het geheim bleef. Dat gaf een veilig gevoel.

4redenenominjedagboekteschrijven

Laatst lag mijn vriend te draaien en te woelen in bed. Ik vroeg hem hoe het kwam dat hij zo onrustig was. Hij vertelde dat zijn hoofd vol zat met ideeën, met plannen, met gedachten. Ik zei: “Vertel!” En hij deelde zijn hersenspinsels. Toen ik hem adviseerde om het op te schrijven en in een schema of overzicht te zetten ging het nachtlampje aan en zag ik de twinkeling in zijn ogen. Dat vond hij een briljant idee. Een half uur later kwam hij weer terug in bed en lukte het om rustig te gaan slapen.
Voor veel mannen werkt het vaak goed om een en ander op papier te zetten, bij voorkeur in lijstjes of schema’s. Voor vrouwen werkt het soms net even anders; gevoelsmensen als we zijn. Schreef jij vroeger in je dagboek? En kun je je nog herinneren hoe dat opluchtte? Hoe heerlijk het was om lukraak van je af te schrijven? Reflecteren noemen we dat.
Ook nu, in je grote-mensen-leven kan een dagboek een enorme uitlaatklep voor je zijn, want reflectief schrijven:
1. lucht op, je schrijft alles lekker van je af 2. geeft rust 3. brengt overzicht en structuur 4. creëert nieuwe inzichten
In een dagboek schrijf en reflecteer je recht vanuit je hart, doordat je verbinding maakt met jezelf. Omdat JIJ centraal staat, zorg je ook nog eens heel goed voor jezelf. En een belangrijk neveneffect is dat je weer lekker rustig slaapt!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Geef een elfje cadeau!

Als jij een verjaardagskaart stuurt naar iemand, schrijf je dan ook meestal: ‘Van harte gefeliciteerd met je verjaardag’? Hoe cliché en saai is dat? Of, nog onpersoonlijker: een whatsapp’je. Dan ben je wellicht nog korter van stof dan op een verjaardagskaart. Hoe verrassend en oprecht is het om iemand een tekst te sturen die echt raakt? Je zult zien wat dat met de ontvanger van de kaart doet!

12592412_1096977110326408_7799275585466594406_n

Een ideale manier om je felicitaties (of andere hartenwensen) te verwoorden is via een elfje. Een elfje is een kort gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
eerste regel: 1 woord
tweede regel:  2 woorden
derde regel: 3 woorden
vierde regel: 4 woorden
vijfde regel: 1 woord

Het elfje hoeft niet te rijmen. Bijvoorbeeld:
Mooie
jarige vriendin
eindelijk ook 40
dat vieren we vandaag
Partytime!

De ontvanger van een elfje is vaak aangenaam verrast, omdat het een originele boodschap betreft en jij er duidelijk even voor bent gaan zitten. Aandacht voor de jarige, daar gaat het om.

Wil jij meer creatieve schrijfvormen leren? Volg dan een korte workshop van 3 uur bij mij en oefen om elfjes, ronddelen, woordgedichten en haiku’s te schrijven.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Oefeningen om te schrijven vanuit je hart

Verbinden door de kracht van taal. Door de woorden te vinden die de kern raken en die je gevoel duiden. Dat zorgt bij de lezer meestal voor ontroering, een lach, een traan of vergeving. Omdat de ander voelt dat deze woorden recht uit jouw hart komen. Vanuit de goede intentie en dat zorgt voor verbinding. Hoe vind je dan de juiste woorden?

oefeningenomteschrijvenvanuitjehart

Vroeger, als mijn ouders boos op me waren, maakte ik het altijd goed door briefjes te schrijven. Ik schreef dan niet letterlijk mijn excuses op, maar verklaarde mijn gedrag vanuit mijn gevoel. Ik gaf daarmee mijn ouders een kijkje in mijn gevoelswereld. Dan konden ze onmogelijk nog boos op me zijn.

Vanuit je gevoel
Om teksten te schrijven die raken is het vooral belangrijk dat je bij je gevoel kunt komen en leert vertrouwen op je intuïtie. Dat de woorden die als eerste in jou opkomen opgeschreven mogen worden. Dat je er niet direct een oordeel over velt of meteen bedenkt wat een ander ervan zal vinden. Gewoon heel dicht bij jezelf blijven.

Kwetsbaar durven zijn
Ja, je stelt je dan kwetsbaar op. Dat vinden we vaak eng. Toch zegt ook Brené Brown, auteur van ‘De kracht van kwetsbaarheid’ dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezers van haar boek aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Dat ondersteun ik volkomen in de schrijftrainingen die ik geef.

Hoofd uitschakelen
Aan mijn schrijftafel gebeuren de mooiste dingen zodra die pen het papier raakt. Zodra we gaan schrijven vanuit ons hart. Net zoals je vroeger wellicht deed, in je dagboek. Ongecensureerd schrijven door je hoofd uit te schakelen en aan het papier toe te vertrouwen wat er in jou leeft, wat jou bezighoudt.

“Vulnerability is the only bridge to connection”
Brené Brown

Woorden cadeau geven
Behalve jouw kwetsbaarheid toevertrouwen aan het papier, kun je jouw woorden ook delen met de mensen om je heen. Ik noem het altijd ‘woordcadeaus’. Met aandacht schrijf je een kaart of een brief die door de ander als een cadeautje wordt ontvangen. Weet je nog, vroeger, voor het internettijdperk? Toen we nog handgeschreven brieven verstuurden? Hoe je hart een vreugdesprongetje maakte als er een blauwe luchtpostenvelop in de brievenbus of op de deurmat lag? Dát waren cadeautjes!

Oefenen met schrijven vanuit je hart
We zijn het heus niet verleerd, hooguit een beetje ontwend. Wil je alvast oefenen? Schrijf dan de volgende zin op, maak de zin af door achter elkaar door te schrijven. Het eerste wat in je opkomt. Schrijf gerust 20 minuten door en je ziet wel wat er komt:

 • Wat deze week enorme indruk op mij heeft gemaakt is….
 • Onlangs verwonderde ik mij om….
 • Als ik denk aan mijn jeugd, herinner ik mij…
 • Wat mij momenteel enorm bezighoudt is…
 • Terugkijkend op het afgelopen jaar…
 • Het verhaal van mijn vader is….

Natuurlijk kun je het woord ‘jeugd’ of ‘vader’ vervangen door iets anders. Waar het om gaat is dat je inzoomt op een onderwerp of thema dat inspeelt op je gevoel, op je hart. Het gaat dus niet over kennis, daar zit je hoofd vol mee en hoef je je geen zorgen om te maken. Die kennis is er allemaal wel. Het gaat erom dat je oefent met schrijven vanuit je hart en je kwetsbaarheid toevertrouwt aan het papier.

Oefenen met een woordcadeau
Een ideale manier om hartenwensen te verwoorden is via een elfje, een gedichtje (hoeft niet te rijmen), dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Bijvoorbeeld een woordcadeau voor mijn vriendin, om onze vriendschap te vieren:

Herinneringen
20 jaar
studeren in Amsterdam
kletsen, huilen, roken, lachen
Hartsvriendinnen

Het is al leuk om te schrijven en te dichten vanuit je hart en het is nog veel waardevoller om het van jou te krijgen. Denk maar aan de gedichtjes voor moederdag van je kinderen. Je hart smelt en de verbinding is intens. Een klein elfje op een mooie kaart, als verjaardagswens via Facebook, aan een bos bloemen of bij een presentje… je geeft hiermee iets extra’s cadeau aan de ander, met aandacht geschreven vanuit jouw hart!

Kun jij je perfectionisme laten varen, je kwetsbaarheid omarmen en deze uitdaging aangaan?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Laten we stoppen met moeten

Hoe vaak vinden we van onszelf dat we iets moeten? En hoe vaak nemen we het woord ‘moeten’ in de mond naar anderen? Wat gebeurt er met jou als je dit woord gebruikt of, nog erger, als iemand anders tegen jou zegt dat je iets ‘moet’? Het woord ‘moeten’ roept bij veel mensen weerstand op. In dit artikel leg ik uit hoe dat komt en hoe je het woord ‘moeten’ voorgoed uit je vocabulaire kunt schrappen.

Pasted Graphic

Dat bepaal ik zelf wel
 • Ik moet mijn kinderen naar de sportvereniging brengen…
 • Ik moet nog boodschappen doen…
 • Ik moet de was opvouwen…

Zodra iemand het woord ‘moeten’ gebruikt, raak ik geïrriteerd. Terwijl ik dat voel in mijn buik, komt er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: Waarom moet dat? Van wie moet dat? Dat bepaal ik zelf wel…


Herken je dat? Het woord ‘moeten’ kan voelen alsof je zelf geen keuze hebt. Je zet jezelf of een ander klem. Kunnen we dit woord verbannen uit ons vocabulaire? Het is er inmiddels zo ingesleten. Mede dankzij school.

Van mij moet je helemaal niets
Laatst gaf ik een schrijfworkshop tijdens een inspiratiedag waar spontaan drie kinderen van 8-9 jaar aanschoven. Zowel ik als de andere volwassen deelnemers aan de workshop vonden dit erg leuk. Tijdens deze workshop ging het namelijk om reflectief schrijven en kinderen kunnen zo heerlijk intuïtief zijn.

Iedere keer als ik aan de groep een schrijfopdracht gaf, vroegen de drie meisjes: “Wat moet ik nu doen? Moet ik precies drie regels schrijven? Waar moet het over gaan?”
Ik hoorde mijzelf op een gegeven moment zeggen: “Je mag lekker het eerste opschrijven wat in je opkomt. En de lengte maakt ook niet uit. En we kijken niet naar spelling en grammatica.”
“Maar van de juf op school…” begon het ene meisje.
“Ik ben niet de juf van school… van mij moet je helemaal niets.”
Ze slaakte een zucht van verlichting. De drie meiden schreven en tekenden erop los en deelden hun prachtige schrijfsels met de groep. De beperking was weg, ze waren vrij om te schrijven en te tekenen wat zij wilden.

Wil jij dat doen?
Moeten is een beperkend woord. Let maar eens op wat er gebeurt, op gevoelsniveau, als je moeten vervangt door willen of kunnen.
 • Ik wil mijn kinderen naar de sportvereniging brengen… (want ik vind sporten belangrijk voor ze en ze genieten er zo van).
 • Ik kan nog boodschappen doen… (als ik zin heb… en anders bestel ik vanavond wat te eten).
 • Ik wil de was opvouwen… (want ik houd van een opgeruimd huis).
Hoe anders voelt dat? Willen en kunnen bieden een keuzemogelijkheid. Je kiest er zelf voor om iets te doen. Je bent vrij om zelf te bepalen welk besluit je neemt.

Hoe schrap je ‘moeten’ voorgoed uit je vocabulaire (en dat van anderen)?
Zorg er eerst zelf voor dat je het woord ‘moeten’ consequent vervangt door willen of kunnen. In gesprekken met anderen, die je het woord ‘moeten’ hoort gebruiken, kun je consequent reageren met willen of kunnen. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen jou: “Ik moet op tijd weg vandaag.” Dan reageer jij: “Wat fijn dat je aangeeft dat je vandaag op tijd weg wilt.”
Je zult merken dat je gesprekspartner zich anders gaat voelen – minder klem gezet, relaxter wellicht – en dat hij/zij hierop reageert.

Bewust oefenen
Het is een leuk experiment om hier een maand lang bewust mee aan de slag te gaan. Je zult merken dat na een maand (of al eerder) het woord ‘moeten’ uit jouw systeem is gewist. En dan wordt jouw beleving van alledaagse dingen anders, vrijer. Ook de reacties en antwoorden van anderen zullen veranderen. Let maar eens op!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.