Hoe schrijf je de Over mij pagina?

Voor de meeste ondernemers is het schrijven van de Over mij pagina het lastigst. Vaak wordt mij gevraagd om deze pagina te schrijven, aan de hand van een interview. Dat doe ik graag, want ik ben dol op interviewen en weet goed waar zo’n Over mij pagina aan moet voldoen. Toch ben ik van mening dat je je Over mij pagina het beste zelf kunt schrijven. Het gaat over jouw leven, jouw keuzes en je gebruikt jouw woorden. Ik geef je daarom de 6 ingrediënten waar je op kunt letten bij het schrijven van jouw Over mij pagina.

Pasted Graphic 2

De meeste ondernemers vinden het doodeng om zichtbaar te worden. Dat is vaak de reden waarom het schrijven van de Over mij pagina wordt uitgesteld. “Het gaat toch niet om mij? Het gaat om mijn bedrijf en m’n aanbod.” Dat zijn de excuses die ik vaak hoor. Dan leg ik uit dat jij het onderscheidend vermogen bent van je bedrijf. Mensen werken graag met mensen, je klanten willen weten wie jij bent, hoe je werkt en ontdekken of ze met jou in zee willen.

Zichtbaar worden
Ik begrijp heel goed dat het eng kan voelen om zichtbaar te worden, maar je hebt die drempel over te stappen nu je ondernemer bent! Je mag laten zien wie je bent, waar je voor staat, waar je anderen mee kunt helpen. Op de homepage na, wordt de Over mij pagina het best bezocht! En natuurlijk hoef je niet al je lief en leed te delen, maar je websitebezoekers willen wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Stel het daarom niet uit en ga dit proces met jezelf aan.

Hoe begin je aan je Over mij pagina?
Schrijf eerst in klad op hoe jouw levenspad eruitziet, wat je hiervoor allemaal hebt gedaan en hoe je ertoe bent gekomen om dit bedrijf te starten. Schrijf lekker achter elkaar door, let niet op volgorde, spelling en grammatica. Het is gewoon een kladversie. Het belangrijkste is dat jouw ‘waarom’ duidelijk wordt. Waarom je nu doet wat je doet.

De 6 ingrediënten voor jouw Over mij pagina

1. Natuurlijk staat er een goede foto van jou op je Over mij pagina. Kies niet voor een onprofessioneel vakantiekiekje. Het gaat hier om je bedrijf. Investeer in een goede fotoshoot en durf jezelf te laten zien. Dus geen ‘veilige’ foto’s in zwart/wit of waarop je in de verte te zien bent, of alleen een silhouet, maar kijk recht in de lens, maak contact met jouw ideale klant.

2. Geef in de eerste alinea van jouw Over mij pagina antwoord op de vraag wat er in jouw leven gebeurde waardoor je bent gaan doen wat je nu doet.

3. Benoem vervolgens in 1 zin
wat je daarvoor hebt gedaan (qua carrière), bijvoorbeeld: Hiervoor werkte ik als bedrijfspsycholoog voor 4 verschillende multinationals. Of: Tot die tijd werkte ik 20 jaar in verschillende managementrollen bij zakelijke dienstverleners.

4. Vertel daarna
waarom het zo klopt dat je nu doet wat je doet; vertel over je passie, voldoening, trots, je missie, het resultaat bij je klanten. Indien je een hele duidelijke visie hebt op je vakgebied, deel deze dan ook. Daaruit blijkt wat jou onderscheidt van anderen.

5. Tot slot is het hartstikke leuk om te weten wat voor een persoon jij bent. Dus vertel wat over jouw eigenschappen, jouw aanpak, wat jou typeert. Bijvoorbeeld: Als schrijfcoach geef ik hoofdzakelijk opbouwende feedback, want ik ben een warm, zachtaardig en mild persoon. Een verbinder, ik geef mijn klanten 200% aandacht. Toch kan ik soms een strenge schrijfjuf zijn, want ik houd niet van gemuts, getreuzel en gepruts.

6. Onderaan je Over mij pagina kun je, als je het leuk vindt, nog wat weetjes delen over jou.
Dingen die jou typeren. Dat hoeft niet in volle zinnen, maar kan in een banner, een visual of gewoon wat kernwoorden. Bijvoorbeeld:

Houd van levensverhalen
Is gek op rode katers
Emigreert later naar Andalusië
Leest het liefst in bad en aan zee


Nog wat tips

 • Let er wel op dat het niet te lang wordt, je hoeft niet je hele levensverhaal te delen. Maximaal 700 woorden is goed behapbaar en geschikt voor een webpagina.
 • Het gaat over jou, dus verschuil je niet achter ‘we’. Dat zie ik nog veel gebeuren. Zeker als je een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) bent, slaat het echt nergens op om in de we-term te schrijven.

Het doel van je Over mij pagina
Je mag best persoonlijk zijn, het doel van deze pagina is dat je een persoonlijke relatie gaat opbouwen met je websitebezoekers. Je wilt immers dat jouw ideale klanten je alvast leren kennen zoals je echt bent. Als je dit goed doet, gaan ze je direct vertrouwen, volgen of contact met je opnemen.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.


Een nieuwe website: waar begin je?

“Als m’n logo en visitekaartjes klaar zijn, ga ik met m’n website aan de slag.” Dat hoor ik startende ondernemers vaak zeggen. Huh? Denk ik dan. Je website staat toch met stip op nummer 1? Een website is toch de beste presentatie van je bedrijf? Toch wordt dit vaak uitgesteld, het lijkt immers voor velen een hels karwei.

Pasted Graphic 1

Schrijven
Maar goed, als je dan uiteindelijk start met het bouwen van je website, waar begin je dan? Natuurlijk begin je met het schrijven van je teksten! Ik vind het vanzelfsprekend, maar veel ondernemers gaan eerst maandenlang op in het (laten) ontwerpen van een logo, een huisstijl en webdesign, fotoshoots, visitekaartjes… en dan staat er nog geen letter op papier. Oei, dan heb je beslist een uitdaging, want het schrijven van je webteksten blijkt dan nog een flinke kluif te zijn. En daar heb je geen zin meer in. Je hebt nu haast, want je websitebouwer wacht op de content, het design is al af, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van koophandel… Nu kan het echte werk beginnen! Waarom dan nog je hersens pijnigen over de webteksten?

Een hels karwei
Je hersens pijnigen… dat is het voor velen. Alle wilde plannen voor je bedrijf staan verspreid in losse documenten, op memo’s en in kladblokken. Je weet zo ongeveer wel welke producten of diensten je wilt aanbieden. Je hebt natuurlijk al je bedrijfsnaam bedacht en een domeinnaam geclaimd. Maar oh jee, hoe ga je al die aantekeningen en wilde ideeën structureren?

Wat komt waar?
Wat komt er op je homepage? Hoe hak je je dienstenaanbod in behapbare stukken? Krijgt iedere dienst een eigen pagina, of niet? Ga je op je website toelichten met welke methodieken je werkt, en wie je samenwerkingspartners zijn? Oh jee, je hebt nog geen portfolio en klantreferenties. Wat nu? En last but not least: de Over mij pagina. Die stel je sowieso nog even uit, gewoon niet aan denken.

Waarom starten met je websiteteksten?
Door te starten met het schrijven van je websiteteksten, dwing je jezelf om heel goed na te denken over je aanbod. Je gaat de chaos in je hoofd structureren op papier. En als je je aanbod eenmaal helder hebt, ontstaat er ook een elevator pitch. Zodat je in een paar regels kunt uitleggen wie je bent en waarvoor je toekomstige klanten bij jou terecht kunnen. Die elevator pitch is niet alleen belangrijk als entree op je homepage, maar ook perfect te gebruiken voor je social media profielen en tijdens netwerkbijeenkomsten.
Het schrijven van je webteksten zorgt er ook voor dat je nadenkt over alle overige info, zoals je portfolio, werkmethoden, achtergrondinformatie, samenwerkingspartners. Je gaat keuzes maken: wat wil ik er wel en niet opzetten?


De taal van je klant
Vaak wordt vergeten om goed na te denken over jouw ideale klant. Wie is hij of zij? Geef je ideale klant een naam, een leeftijd, een woonomgeving. Maak er echte personen van. Dan komt je klant tot leven en kun jij de juiste toon en taal hanteren. In mijn blog ‘Schrijf jouw ideale klant tot leven’ leg ik uit hoe je dit kunt doen.

De etalage van je winkel
De meeste zzp’ers zijn een paar maanden zoet met het schrijven van hun websiteteksten. En dat is heel normaal, want het gaat erom dat je al je plannen en ideeën structureert. Toch heb ik ook klanten die maar blijven worstelen, niet tevreden zijn. Daardoor gaat hun website niet (misschien wel nooit) live. Perfectionisme en angst liggen op de loer. Terwijl een website niet perfect hoeft te zijn. Wat is eigenlijk een perfecte website? Ben jij perfect? Nee toch? Bovendien is een website geen statisch geheel, wat je een keer optuigt en waar je nooit meer naar omkijkt. Je website is de etalage van je winkel, die met regelmaat verandert en ontwikkelt. Je wilt toch dat je klanten zo nieuwsgierig zijn en zo van jou houden dat ze steeds weer terugkomen? Ik bezoek ook ieder seizoen mijn favoriete kledingwinkel, omdat ik benieuwd ben naar de nieuwe collectie.

Begin met de basis
Begin daarom op tijd met het schrijven van je websiteteksten, met de basis, het fundament. Dat is het allerbelangrijkste. Na livegang van je website ga je vanzelf aanpassingen doen, jij ontwikkelt je en doet steeds meer ervaring op, dus je website ontwikkelt mee. Begin met de basis, je hoeft niet meteen 10 soorten trainingen aan te bieden, begin met 1, 2 of 3 diensten. En zorg voor een goede presentatie van jezelf, je Over mij pagina. Daarover meer in een volgend blog.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.Gastblog: De 7 valkuilen van een boek schrijven zonder plan

GASTBLOG DOOR: JOLANDA PIKKAART

Ben jij een expert in je vakgebied? Is er iets waar je gewoon best heel veel vanaf weet? Dan heb je inmiddels voldoende kennis en ervaring opgebouwd om er een boek over te schrijven. Dat zou natuurlijk geweldig zijn: jouw eigen boek in de schappen! En je hebt direct een prachtig marketinginstrument in handen.

Zodra je tijd hebt, ga je schrijven. Dan komt dat boek er vanzelf. Zo neem je je voor. Wacht!

Ben jij toen je ondernemer werd zomaar gestart? Zo ja, hoe beviel het? Of heb je eerst onderzocht wie jouw ideale klant was, of er vraag was naar jouw aanbod en op welke manier je het aan ging bieden? Dat bedoel ik. Zo werkt het ook met je boek. Welke valkuilen zijn er als je een boek gaat schrijven zonder een plan?

Ik deel de 7 valkuilen met je, zodat jij er niet intrapt:

 1. Je bereikt je doel niet. Als je een boek schrijft, dan heb je daar een goede reden voor. Als je zo maar in het wilde weg begint, bereik je je doel natuurlijk niet. Wat zou jouw doel kunnen zijn? Waarde delen, meer klanten, meer media-aandacht, lijstgroei.
 2. Je schrijft niet voor je ideale lezer. Als je je boek voor iedereen schrijft, schrijf je voor niemand. Wie is jouw ideale lezer? Schrijf speciaal voor hem of haar. En zorg voor het leerresultaat dat achterop je boek staat.
 3. Je geeft te veel informatie. Als je geen plan hebt en niet vooraf bepaalt voor wie je schrijft, dan deel je waarschijnlijk alles wat je weet over je onderwerp. Dat is heel handig voor de lezers, toch? Nee, dat is het niet. De lezer van je boek wil een antwoord op zijn vragen; hij wil niet eenzelfde soort expert worden als jij.
 4. Je mist de rode lijn in je boek. Zonder een duidelijke structuur of blueprint, is het heel lastig om al je kennis en ervaring te stroomlijnen zodat de lezer er ook iets mee kan. Daarnaast zul je vaker het overzicht verliezen.
 5. Je boek komt nooit af. Omdat je je deadline maar door blijft schuiven en er altijd iets anders belangrijk is. Het is niet duidelijk wat je nu wanneer moet doen.
 6. Je moet achteraf alles omgooien. Als je zo maar start, is de kans groot dat je achteraf alles moet omgooien en herschrijven. Als je vooraf tijd besteedt aan een goed stappenplan, schrijf je veel sneller een beter boek.
 7. Je boek wordt slecht verkocht. Als je niet voldoende aandacht besteedt aan je ideale lezer, lezersresultaat, de titel en de achterflaptekst van je boek, schrijf je een slechter boek. Dat is jammer, want dan bereik je ook minder mensen.

Heb ik je overtuigd? Ga jij nu ook starten met je boekplan? Dat is namelijk echt nodig voordat je begint met schrijven. Ik help je ermee tijdens mijn Bootcamp
Schrijf de basis van je boek.

Jolanda-Pikkaart

Jolanda Pikkaart is de kleurrijke schrijfcoach. En de enige schrijfcoach die schrijven, mindset en boekpromotie combineert, zodat je boek en je business elkaar versterken. Volg ook haar gratis online training ’Start met je boek!’.

Later als ik groot ben, word ik ondernemer

Al voordat ik startte als ondernemer, wist ik dat er veel bij kwam kijken. Ondernemen is namelijk een vak. En een werkwoord. Heel lang zat de overtuiging ‘Ik ben geen ondernemer’ mij in de weg. Ook als kind zei ik nooit: “Later als ik groot ben, word ik ondernemer.” En toch ben ik het geworden. Want ondernemen kun je leren.

Lateralsikgrootben

Geen ondernemer, wel ondernemend
Dat ik die overtuiging had, was niet vreemd. Ik kwam namelijk niet uit een ondernemersfamilie. En ik was hoofdkostwinner van mijn kersverse samengestelde gezin. Financiële zekerheid was voor mij belangrijk. Ik werkte al bijna twintig jaar in vast dienstverband en genoot ook van de functies die ik had en de uitdagingen die ik kreeg. Ondernemend was ik wel degelijk, in de zin van pro-actief en altijd op zoek naar afwisseling en nieuwe kansen.

Wilde ideeën op papier
Doordat ik uit elkaar spatte van de ideeën op het gebied van schrijven, wist ik op een bepaald moment heel zeker dat ik de sprong in het diepe wilde nemen. Want zo voelde het. Ik had immers geen flauw benul wat het inhield om een eigen bedrijf te runnen, om ondernemer te zijn. Planmatig en schrijflustig als ik ben, zette ik al mijn plannen en wilde ideeën op papier. En zo werd mijn aanbod en mijn grootste passie steeds concreter.

Kamer van Koophandel
Met behulp van mijn vriend bouwde ik in twee maanden tijd mijn website. En ik prikte een datum waarop ik de wereld ging vertellen wat ik ging doen. Dat was ook de datum waarop ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel. Dit voelde zo bevrijdend en spannend tegelijk! Daar ging ik dan… de deuren van mijn eigen bedrijf openen. Financieel was het natuurlijk hartstikke onzeker, maar het lukte me om erop te vertrouwen dat het goed zou komen. Zolang ik mijn hart maar bleef volgen. Schrijvend ondernemen vanuit je hart, dát werd mijn missie!

Het vak leren
Ik schreef me in voor allerlei challenges en online trainingen van businesscoaches, werd lid van de Vrouw&Passie community, opende een zakelijke Facebookpagina, gaf pilot workshops aan vriendinnen en vroeg hen om mijn ambassadeur te zijn.

Hele logische stapjes waren dat dus. Ook als ondernemer zonder ervaring kun je deze stapjes bedenken. Mijn bedrijf ging stromen en nog steeds geniet ik iedere dag van de enorme vrijheid om alles te doen zoals ik het zelf wil. En om veel meer thuis te zijn bij mijn kinderen. Mijn werk voelt helemaal niet meer als werk. Want ik doe wat ik het liefste doe: ondernemen, leuke dingen doen!

Hoe breid ik mijn klantenkring uit?
Toch vond ik het nog niet eenvoudig om mijn klantenkring uit te breiden, om een groter bereik te krijgen. Ik wist dat ik natuurlijk niet jarenlang kon teren op mijn inner circle, de vrienden en collega’s van mijn vriendinnen, ex-werkgevers en buurtgenoten. Ik wilde een groter bereik. En daarom ging ik meer bloggen, ook via grote blogplatformen die tienduizenden volgers hebben. Gaf ik gastcolleges, webinars en gratis schrijfinspiratiesessies aan cursisten en klanten van andere ondernemers. Ook plande ik mijn nieuwsbrieven strak op iedere eerste dag van de maand. Mijn abonnees wenden hieraan en vroegen zich zorgelijk af of het wel goed met ging als ik door tijdnood een keer geen nieuwsbrief stuurde. Of als ik even offline was, met name op Facebook.

Zodoende kwam ik erachter dat het dus zo belangrijk is dat je waardevolle content biedt en veel van je laat horen. Anders ben je in no time onzichtbaar en vergeten. Niet bij je eigen vrienden natuurlijk, maar wel bij je ideale klanten.

De belangrijkste les in ondernemerschap
De belangrijkste les in ondernemerschap is voor mij dan ook geweest dat je goed plant, logisch nadenkt en collega-ondernemers ontmoet. Voor mij is dat nog veel belangrijker dan omzetdoelen formuleren, die je misschien wel verstikken, omdat je die druk voelt.

Een beetje vooruitkijken in je bedrijf, wat je je klanten te bieden hebt, is helemaal niet ingewikkeld. Dat weet je namelijk heel goed. De kunst is om je blogs, nieuwsbrieven, e-books, webinars, social media berichten, Facebookadvertenties, hierop af te stemmen. Dan laat je namelijk jezelf zien, je deelt je kennis, iedereen snapt waarvoor ze bij jou moeten zijn en dan is ondernemen veel minder ingewikkeld dan het lijkt.

Mijn kinderen zeggen inmiddels wel: “Later, word ik ondernemer.” Want ze zien hoe blij ik ervan word, hoe ik van mijn vrijheid geniet, dat ik veel bewuster leef en van mijn passie mijn beroep heb gemaakt.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Komt wel goed schatje

"Hoe is het met je website?" vraag ik haar iedere keer als we elkaar spreken. Een jaar geleden fluisterde ze in mijn oor dat ze een eigen website ging laten bouwen. Ze heeft de wereld namelijk wat te bieden. Ze heeft een gave, deze vrouw, mijn vriendin. Zoals we allemaal onze eigen gave hebben. Hoe cool is het dat ze dit besluit nam? Want indirect besloot ze dus ook dat ze zichtbaarder ging worden. Dat vinden we vaak nog best spannend, daar vinden we vaak van alles van. Daar zitten allerlei overtuigingen. Dus we geven elkaar een high five.

Komtwelgoedschatje

Een bevriende websitebouwer heeft ze al benaderd. Nu alleen nog even de teksten schrijven. En ze wil een logo laten ontwerpen. Ze pakt het professioneel aan.

Inmiddels zijn we een jaar verder en ik zie haar ineen krimpen als ik de bekende vraag weer stel. "Dat is gemeen, ik wist dat je het weer ging vragen!" zegt ze op verontschuldigende toon. Ze maakt zichzelf wat kleiner, begint onrustig in haar kopje te roeren. En er volgt een hele reeks excuses waarom ze geen stap is opgeschoten met haar website.

Deze keer blijf ik niet mild door lief naar haar te lachen en het te laten in de categorie 'komt wel goed schatje'. Nee, want ik voel een boosheid opkomen. Een boosheid dat ze ons haar gave ontneemt. Een boosheid dat ze zichzelf klein maakt, onzichtbaar. Een boosheid dat ze haar creatieve innerlijk negeert. Een boosheid dat ze zichzelf zo tekort doet.

Dus we maken deze keer keiharde afspraken. We prikken een deadline voor de livegang van haar website. We besluiten dat haar logo goed genoeg is. We zien in dat alle content er al is, ergens in haar computer. En morgen belt ze haar websitebouwer om een strakke briefing te geven. Hij en ik gaan haar eraan houden.

Komt wel goed schatje.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.

7 Schrijftips voor startende ondernemers

Als je besluit voor jezelf te beginnen, komt er veel bij kijken. Je hoofd barst uit elkaar van de ideeën, inspiratie en mooie plannen. Hoe zet je dat allemaal gestructureerd op papier? In dit artikel geef ik jou 7 schrijftips.

7schrijftipsvoorstartendeondernemers

Ben jij (of start jij als) ZZP’er? En vind je het lastig om jouw ondernemingsteksten helder en gestructureerd op papier te zetten? Of voel jij de drang om je huidige content eens goed te herschrijven? Pak het dan stapje voor stapje aan. Het is belangrijk dat je alles goed op papier hebt staan zodat je straks aan jouw potentiële klanten duidelijk kunt maken wie jij bent, waar je voor staat, wat jou onderscheidt van anderen en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Als ondernemer kun je niet zonder website, dus door deze schrijftips op te volgen, heb jij in één klap jouw websiteteksten gereed.

1. Jouw verhaal
Begin met het schrijven van jouw verhaal. Wat heeft jou gemotiveerd je eigen onderneming te starten? Welk pad heb je bewandeld? Hoe word je geïnspireerd? Heb je hiermee besloten je hart te volgen? Wat heeft ervoor gezorgd dat je deze sprong neemt?
Als je deze vragen kunt beantwoorden – je eigen verhaal ken jij zelf als geen ander – heb je de ‘Over Mij’ pagina voor je website bijna gereed.

2. Jouw producten- of dienstenaanbod
Welke producten of diensten bied jij aan? Waar ga je geld mee verdienen? Welke prijs vraag je ervoor? Hoe ziet het assortiment eruit?
Kortom, zet jouw producten- of dienstenaanbod gestructureerd op een rijtje en koppel er direct de prijs aan (in- of exclusief btw).

Hiermee heb je een zeer belangrijk onderdeel van je website en menustructuur ingevuld, namelijk het aanbod dat jij in je winkel verkoopt, waarvoor de klant naar jou toe komt.

3. Werkwijze of aanpak
Vanuit jouw professie en expertise zul je een bepaalde succesvolle aanpak hanteren. Beschrijf in een paar regels wat jouw werkwijze of aanpak is en link desnoods naar beroepsverenigingen of gecertificeerde methodologieën, indien dat van toepassing is. Hiermee toon jij je deskundigheid en eventuele certificeringen. Ook deze tekst is direct te plaatsen op je website.

4. Jouw kernwaarden: waar je voor staat
Om te kunnen bepalen wat jouw onderscheidend vermogen is, dien je voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou, in de context ondernemen/werk, de belangrijkste kernwaarden zijn. Je kernwaarden zijn namelijk je interne drijfveren. Hierop baseer je vaak onbewust beslissingen. Als iets niet goed voelt, komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat jouw kernwaarden in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld het werken voor een baas niet goed (meer) voelen omdat vrijheid wellicht een hele belangrijke kernwaarde is voor jou. Als jij je bewust bent van jouw persoonlijke waarden, kun je verklaren waarom je doet wat je doet. Dit kun je vervolgens perfect doorvertalen naar je website (bijvoorbeeld de ‘Over Mij’ pagina) en je elevator pitch.

5. Elevator pitch
Een elevator pitch is voor iedereen handig om te hebben. Ook als je bijvoorbeeld solliciteert dien je jezelf in een paar zinnen te presenteren, jezelf te verkopen. Als ondernemer is een scherpe elevator pitch een ‘must have’. Iedereen die aan jou vraagt wat je doet, en die je wilt verleiden om bij jou te gaan kopen, kun jij in een paar heldere zinnen overtuigen en enthousiasmeren. Zet dus op papier wie je bent, wat je doet (je rol/functie) en wat jij voor anderen kunt betekenen. Probeer dit enigszins origineel te verwoorden. Zo merk ik bijvoorbeeld dat veel mensen geboeid zijn als ik vertel dat ik schrijfcoach ben. Daar willen ze meer over weten, het wekt blijkbaar de nieuwsgierigheid op. Terwijl ik een hele matte reactie krijg als ik mezelf betitel als tekstschrijver of content manager. Tekstschrijver is minder inspirerend en content manager zegt de meeste mensen niets. Pas dus op voor functies/rollen als ‘adviseur’ of ‘coach’ of ‘consultant’. Dat is te algemeen en niet onderscheidend. Experimenteer hiermee. Zodra jij je elevator pitch gereed hebt, kun je deze ‘copy-paste’ op je homepage plaatsen. Bam! In een klap is duidelijk wat je doet.

6. Jouw ideale doelgroep (klanten)
Wie is jouw ideale klant? Aan wie wil jij het liefst verkopen? Neem een persoon in gedachten en schrijf een ‘persona’ van jouw ideale klant. Geef hem/haar een naam. Wat doet jouw ideale klant in het dagelijks leven? Hoe is zijn/haar privésituatie? Wat doet jouw ideale klant in zijn vrije tijd? Waar geeft hij/zij geld aan uit? Wat is belangrijk voor hem/haar? Met andere woorden: jouw ideale klant komt tot leven door er een persona van te maken. Het kan helpen om plaatjes te knippen uit tijdschriften en jouw persona te visualiseren. Vervolgens krijg je ook inzicht in de schrijfstijl, hoe jij jouw ideale klant aanspreekt, op welke toon. Dit is zeer belangrijk om te kunnen verbinden met jouw klanten. En misschien wil je op je website wel heel duidelijk communiceren aan wie jij precies je producten of diensten aanbiedt.

7. Social media profielen
Je kunt op basis van je elevator pitch nu perfect je social media profielen schrijven. Deze zijn nog korter dan je pitch, soms heb je zelfs alleen wat kernwoorden nodig (zoals voor Twitter). Het is wel belangrijk dat je deze stap niet vergeet, want al je ondernemingsteksten dienen op elkaar aan te sluiten, te kloppen.
Het is best een hele klus, maar dit proces kan voor jou heel verhelderend zijn, omdat het je dwingt tot structureren, te ordenen en keuzes te maken. Alles wat tot nu toe misschien alleen nog in je hoofd aanwezig was of uit losse flodders bestond, heb je hiermee op een rijtje gezet. Je bent nu echt klaar voor de start.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Schrijvend ondernemen vanuit je hart

Wist je dat er momenteel in Nederland 1 miljoen zzp’ers zijn? En dat er jaarlijks ongeveer 130.000 Nederlanders een onderneming starten? Die allemaal een website willen? En daarna een nieuwsbrief, een blog, een e-book? Logisch, want je wilt je onderscheiden en jezelf en je bedrijf laten zien.

Schrijvendondernemenvanuitjehart

Als ondernemer ontkom je er niet aan: schrijven. Over je bedrijf, jezelf en je klanten. Je worstelt met je websiteteksten, je wilt nieuwsbrieven versturen om te verbinden met je (potentiële) klanten, je overweegt een e-book als gratis weggever. En wat dacht je van zichtbaarder worden via blogs en social media?
Het is veel. En schrijven over je bedrijf heb je vroeger op school nooit geleerd. Toch is het net zo’n musthave als je financiële administratie. Het hoort er gewoon bij. En als je het je niet kunt permitteren om dat allemaal uit te besteden, is het handig om het zelf onder de knie te krijgen. Bovendien zijn de oude marketingstrategieën passé. We leven in een nieuwe tijd. Je mag authentiek zijn, je kwetsbaar opstellen, delen met de wereld wat jij te bieden hebt en waarom jij zo geniet van je werk.

Back to school dus!

Zelf doen of uitbesteden?
Ik ben er overigens geen voorstander van om alles maar uit te besteden. Als zelfstandig ondernemer ben je namelijk de directeur van je eigen bedrijf. Dus jij bepaalt en beslist. Alles kan lekker op jouw eigen wijze, op jouw manier. Dat is nou juist zo fijn. Natuurlijk zijn er dingen die je wilt en kunt uitbesteden. Mijn financiële administratie ligt ook in de handen van mijn boekhouder, maar ik wil er wel grip op hebben. Ik wil precies weten wat er in- en uitgaat.

Zo werkt het ook met al je ondernemersteksten. Als schrijven niet helemaal jouw ding is, doe je er verstandig aan om een tekstschrijver in te huren en/of je schrijfsels te laten checken door een eindredacteur. Maar jouw stem moet er wel in doorklinken. Jouw geluid, dus jouw schrijfstijl, jouw inhoud en jouw woordkeuze.

Daarom adviseer ik mijn klanten om het schrijven over hun onderneming zo veel mogelijk zelf onder de knie te krijgen. Alleen jij weet wat je meemaakt met je klanten, welke vragen ze jou stellen, waar je ze mee helpt, wat jou inspireert, waar jij je over verwondert, welke specifieke kennis je wilt delen met je volgers, abonnees en klanten.

Jij wordt zichtbaar
Dat begint al met je website. Die mag helemaal uitstralen wie jij bent en waar je voor staat. Anders voelt de bezoeker direct dat er iets niet klopt. Het geldt ook voor je nieuwsbrieven en blogs. Als het goed is schrijf je hierin over jouw belevenissen, over dat waar je goed in bent en geef je wat kennis, bijvoorbeeld in de vorm van tips, cadeau aan je lezers.
Als je kiest voor een gratis weggever, willen anderen jouw stem horen (in het geval van een podcast), jou in beeld zien (bij een video) en jouw woorden lezen (in een e-book).

Zelf het schrijven onder de knie krijgen
Je doet er als zelfstandig ondernemer dus goed aan om het schrijven, ook voor social media, zelf onder de knie te krijgen. Door het veel te doen, gaat het steeds makkelijker en sneller. De onderwerpen om over te schrijven liggen op straat, in jouw bedrijf, in je praktijk, in je hoofd. Het belangrijkste is dat je dat leert te zien, en dat je er zonder schroom of blokkade over blogt, Twittert, Facebookt of elders publiceert. Dan pas stijgt het aantal volgers, abonnees, fans en klanten. En dat is een musthave voor ondernemers zoals jij en ik.

Pas als jij teksten schrijft die raken en kloppen bij wie jij bent en wat jij doet, gaat alles stromen en komen jouw ideale klanten vanzelf naar jou toe. 

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Schrijf jouw ideale klant tot leven

Aan wie wil jij het liefst verkopen? Neem een persoon in gedachten en schrijf een ‘persona’ van jouw ideale klant. Geef hem/haar een naam. Wat doet jouw ideale klant in het dagelijks leven of qua werk? Indien jij focust op particulieren: Hoe is zijn privésituatie? Wat doet jouw ideale klant in zijn vrije tijd? Waar geeft hij geld aan uit? Indien jij focust op bedrijven: Waar staat het bedrijf voor? Wat is het voor soort bedrijf?

Schrijfjeidealeklanttotleven

Interessant en bijzonder nuttig om over na te denken. Op deze manier komt jouw ideale klant tot leven. Je maakt er een ‘persona’ van. Voor de een kan het helpen om plaatjes te knippen uit tijdschriften en je persona te visualiseren. Voor de ander is een verhaaltje op papier al voldoende. Het belangrijkste is dat je de belevingswereld van jouw ideale klant volgt, begrijpt en tot in je vezels voelt.

Verbinden met jouw ideale klant
Als je jouw ideale klant hebt gepersonifieerd krijg je ook inzicht in de schrijfstijl, hoe jij jouw ideale klant aanspreekt, op welke toon. Dit is zeer belangrijk om te kunnen verbinden met jouw klanten. En misschien wil je op je website wel heel duidelijk communiceren aan wie jij precies je producten of diensten aanbiedt.

De ‘pijn’ van jouw ideale klant
Tot slot beschrijf je de ‘pijn’ (het probleem) van jouw ideale klant. En daarop volgend zijn/haar verlangen (de wens of hulpvraag). Zodra je dat hebt opgeschreven en terugleest, snap je ineens heel duidelijk wat jij jouw ideale klant kunt bieden: welke oplossing bied jij voor het probleem van jouw klant of welke antwoorden heb je op zijn/haar vragen?

Even voorstellen
Graag stel ik je voor aan Annelotte, mijn ideale klant. Ze is 43 jaar, moeder van Vincent (9 jaar), ze heeft een co-ouderschap met de vader van Vincent en woont in een sfeervol jaren ’30 huis in een klein dorpje onder de rook van Utrecht. Annelotte heeft al acht jaar haar eigen coachpraktijk, aan huis. In 2003 liet ze een website bouwen die volgens haar eigen zeggen niet meer voldoet. Ze schaamt zich zelfs voor dit digitale visitekaartje. Annelotte staat inmiddels anders in het leven, haar dienstenaanbod is gewijzigd en haar website is beslist niet 3.0. Ze wil iets nieuws; een website die helemaal past bij wie ze is, lekkere frisse kleuren en ze durft nu zelf meer zichtbaar te zijn. Dus goede portretfoto’s en openhartige blogs wil ze ook op haar nieuwe website. En hoe werkt het met nieuwsbrieven? Dat wil ze graag weten, want ze voelt een sterke behoefte om meer te verbinden met haar klanten. Annelotte doet allang niet meer alles zelf als ondernemer. Haar financiële administratie heeft ze uitbesteed en haar website wil ze ook geen omkijken naar hebben.

Wij zijn de oplossing
Wij zijn de oplossing voor Annelottes probleem. Want purewebsites.nl bouwt een site die qua vorm, inhoud, beeld en kleurstelling helemaal klopt. Wij luisteren naar Annelottes verhaal. Wij inventariseren haar wensen, dromen, verlangens. En wij voelen perfect aan wat zij wil. Want dat is onze kracht. Wij bouwen websites die een verhaal vertellen. En dat doen wij in vier tot zes weken tijd. Doordat we tekst, beeld, vormgeving en techniek combineren en optimaal beheersen: Single Point of Contact. Een prachtige fotoshoot volgt en we helpen haar met het herschrijven van haar websiteteksten en herschikken van haar dienstenaanbod. Een hele fijne, efficiënte samenwerking. Iedereen is tevreden en Annelotte betaalt netjes de factuur binnen 14 dagen na oplevering van haar gloednieuwe website.

Meerdere ideale klanten
Begrijp je waarom Annelotte onze ideale klant is? Maar niet alleen zij; ook Josefien, Toos en Marja zijn onze ideale klanten. Josefien start haar eigen mindfulness praktijk en heeft nog geen kaas gegeten van het ondernemerschap; ze weet wel precies wat ze wil. Toos runt samen haar man een boetiekje. Omdat steeds meer klanten erom vragen, besluit Toos dat er nu maar eens een website moet komen. Marja heeft net haar opleiding voor voedingsconsulent afgerond en wil rustig haar eigen praktijk starten, naast haar vaste baan in loondienst.

Allemaal verschillende persona’s, met een ander type ‘pijn’ of hulpvraag. Maar Annelotte, Josefien, Toos en Marja hebben in ieder geval vier dingen met elkaar gemeen:
 1. Ze zijn of worden zelfstandig ondernemer
 2. Het zijn zelfbewuste vrouwen die goed weten wat ze willen
 3. Ze durven zichzelf en hun bedrijf te etaleren
 4. Ze willen een professionele website laten bouwen die klopt

Dát zijn onze ideale klanten. Wat is jouw ideale klant? Zet het op papier! Dat geeft je zo ontzettend veel inzichten en het helpt om jouw aanbod perfect af te stemmen op de behoeften en verlangens van jouw klant.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Waarom een goede briefing tijd en geld bespaart

Een goede briefing geeft je een duidelijk startpunt bij het inschakelen van leveranciers. Toch brieft 80% van mijn klanten niet of nauwelijks. En daar bedoel ik mee dat ze dan zeggen: “Ik wil een nieuwe website, wat moderner dan de huidige”, of: “Kun je even een persbericht voor me schrijven?” Of “Wat kost het als jij een e-magazine voor me maakt?”

Waaromeengoedebriefingtijdengeldbespraart

Hartstikke leuke opdrachten, maar ik kan op basis hiervan onmogelijk een offerte maken. Dus ik vraag dan door: wanneer wil je het gereed hebben (deadline en planning)? Wie is de doelgroep? Wat is je budget? Wat is jouw doel/wat wil je ermee bereiken? Enzovoort. Uiteindelijk wordt de opdracht steeds een beetje duidelijker, maar soms blijft het vaag. En dat is erg zonde, want het kost mij veel meer tijd dan nodig en het kost mijn klant meer geld.

Als je een architect inschakelt om een huis te laten bouwen, zeg je toch ook niet: “Doe mijn maar een huis?” Nee, je zorgt er voor dat je specifiek bent over je wensen, voorwaarden, planning en budget. Je hebt al voorbeelden verzameld. Anders heeft de architect geen idee wat hij kan ontwerpen voor jou. Zo werkt het ook met leveranciers voor de diensten die jij uitbesteedt.

Hoe schrijf je een briefing?
Het maakt niet uit wie je een opdracht geeft – de klusjesman, tekstschrijver, fotograaf, websitebouwer of vormgever… als je maar brieft! Hoe concreter en duidelijker jouw briefing is, hoe beter. Een briefing is afhankelijk van het soort opdracht en leverancier, maar bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:
 1. Doel: Wat is het doel van deze opdracht? Wat wil je ermee bereiken?
 2. Boodschap: Welke boodschap wil je overbrengen?
 3. Doelgroep: Wie is de doelgroep? Voor wie maken we dit?
 4. Extra info: Is er achtergrondinformatie beschikbaar of heb je voorbeelden?
 5. Sfeer: Welke sfeer mag het uitstralen? Wat is de tone of voice? Wat voor effect wil je bij de doelgroep teweeg brengen?
 6. Oplevering: Hoe wil je het opgeleverd of aangeleverd krijgen?
 7. Planning: Wat is de planning en wanneer is de deadline?
 8. Budget: Welk budget wil je hieraan besteden?

Hoe beter jouw briefing, hoe duidelijker en specifieker jouw leverancier een offerte kan leveren en de verwachtingen over en weer worden gemanaged. Een goede briefing voorkomt veel verwarring achteraf.


Gastblog: Hoelang blijf jij het schrijven van je boek nog uitstellen?

GASTBLOG DOOR: JOLANDA PIKKAART

Een boek schrijven over je expertise. Bij veel ondernemers staat dit op hun actielijst. Alleen het komt er maar niet van. Want ja, die klanten gaan voor en dan is er nog een gezin en de boekhouding moet ook nog. Zonde, want dat boek schrijven gaat je helpen om jouw bedrijf te laten groeien.

noworlater

Maak van je boek schrijven een topprioriteit! Als je echt een boek wilt schrijven, maak die afspraak dan met jezelf. Je doet het ook voor al die lezers, want nu missen zij nog jouw verhaal.

Als je echt die beslissing hebt genomen, bepaal dan je deadline. Waneer is jouw boek klaar? Maak een reële inschatting, maar houd jezelf wel scherp. Ga nu schrijftijden in je agenda zetten. Die tijd is van jou. Wees eens eerlijk als je een afspraak met een klant hebt en iemand anders belt, laat je die eerste afspraak dan vallen? Nee toch? Waarom is een afspraak met jezelf dan minder belangrijk?

Wat is jouw waarom?
Bedenk eerst waarom je een boek wilt schrijven. Wil je je naam op een boek hebben staan, wil je je kennis en ervaringen delen, wil je de lezers helpen, wil je meer klanten of media-aandacht? Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar jouw waarom heeft ook invloed op jouw boek.

Als je je wilt profileren als expert, is het voor jou waarschijnlijk niet zo belangrijk hoeveel boeken er nu verkocht worden. Jouw doel is vooral laten zien dat je veel weet over dit onderwerp en anderen daarbij kunt helpen. Als je nu coach bent en je wilt meer trainingen gaan geven, dan ga je waarschijnlijk een boek schrijven om meer klanten aan te trekken. Dat zijn dan dus niet je coachklanten. Houd daar rekening mee bij het schrijven en richt je op een ideale lezer die past bij jouw trainingen.

Houd dus jouw waarom steeds in je achterhoofd.

Wat en voor wie ga jij schrijven?

Als je weet waarom je een boek wilt schrijven, dat weet je waarschijnlijk ook wel waarover je een boek gaat schrijven. Alleen jij weet zoveel over dat onderwerp. Wat ga je nu precies opschrijven en wat is je insteek? Dat is afhankelijk van je ideale lezer. Nee, dat is geen doelgroep, dat is een persoon. Hoe beter jouw beeld van je ideale lezer, des te beter wordt jouw boek. Bepaal het probleem van jouw ideale lezer en jouw oplossing., dan weet je ook wat jouw ideale lezer wil weten. Nu heb je het frame van je boek.

Het raamwerk van je boek
Ga nu nog een stap verder en bepaal de hoofdstukken. Hierna kun je al een inschatting maken hoe dik jouw boek wordt. Klopt je boekplanning nu nog? Er staan gemiddeld tussen de 250 a 300 woorden op een pagina. Hoeveel woorden schrijf jij in een uur? Houd ook rekening met het herschrijven.

Schrijven is doorzetten
Ja, er zijn allerlei technieken voor het schrijven, maar doorzettingsvermogen is een erg belangrijk onderdeel bij het schrijven van je boek. Creëer een vangnet. Zoek een schrijfbuddy, huur een schrijfcoach in of deel je deadline op social media of in je nieuwsbrief voor een stok achter de deur. Mijn tip? Schrijf elke dag. Al is het maar een kwartier. Zo blijf je dicht bij je verhaal en zul je minder snel uitstellen. En als je lekker aan het schrijven bent dan verschuift dat kwartier vast op naar een half uur of meer.

Waar begin je nu bij het schrijven van je boek? Download mijn checklist voor alle stappen van het schrijven, promoten en publiceren van je boek. En deel je deadline op mijn Facebookpagina, als je durft.

Pasted Graphic
Jolanda Pikkaart is de kleurrijke schrijfcoach. En de enige schrijfcoach die schrijven, mindset en boekpromotie combineert, zodat je boek en je business elkaar versterken. Volg ook haar gratis online training ’Start met je boek!’.Hoe krijg je die webteksten op papier?

Veel (startende) ondernemers worstelen met het schrijven van hun websiteteksten. Niemand heeft je van tevoren verteld wat er allemaal bij komt kijken. Toch is het belangrijk dat jouw website live gaat, want het is de etalage van je winkel, van jouw onderneming. Een lege etalage loopt iedereen voorbij. Met deze 6 stappen is de basis voor jouw website gereed. 

Hoekrijgjediewebtekstenoppapier


1. Begin met het schrijven van de Over Mij pagina
Dit is namelijk de pagina waarin jij je verhaal vertelt; over je loopbaan tot nu toe, welke keuzes je hebt gemaakt, welk pad je hebt bewandeld, wat ervoor zorgde dat jij besloot om dit bedrijf te starten, wat jouw ‘waarom’ is en wat je zo blij maakt.
Na het schrijven van deze pagina, zit je in de positieve flow, heb je weer scherp op je netvlies waarom je dit zo graag wilt. En dat geeft de juiste focus om verder te gaan.

2. Hoe noem je jezelf?
Wat is jouw functietitel? Hoe noem je jouw rol? Probeer dit enigszins origineel te verwoorden, want bijvoorbeeld coaches zijn er in alle soorten en maten. Maak het duidelijk, zoals: wandelcoach, WordPress adviseur, ondernemerscoach, NLP-trainer, gezinscoach, yogatrainer…. Dan snappen anderen direct waar je van bent en of ze op het juiste adres zijn.

3. Schrijf je elevator pitch
Als ondernemer is een scherpe elevator pitch een ‘must have’. Iedereen die aan jou vraagt wat je doet, en die je wilt verleiden om bij jou te gaan kopen, kun jij in een paar heldere zinnen overtuigen en enthousiasmeren. En een bijkomend voordeel is dat je je elevator pitch voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, zoals je homepage, social media profielen en websites van anderen waar jij je mag presenteren. Houd je elevator pitch altijd paraat en zorg dat je hem uit je hoofd kent.

4. Jouw dienstenaanbod
Het in kaart brengen van jouw producten- en dienstenaanbod is het allerbelangrijkste. Waar ga je geld mee verdienen? Welke prijs vraag je ervoor? Hoe ziet het assortiment eruit? Voor wie is het (doelgroep)? 
Kortom, zet jouw producten- of dienstenaanbod gestructureerd op een rijtje en koppel er direct de prijs aan (in- of exclusief btw). Hiermee heb je een zeer belangrijk onderdeel van je website en menustructuur ingevuld, namelijk het aanbod dat jij in je winkel verkoopt, waarvoor de klant naar jou toe komt.

5. Persona van jouw ideale klant(en)
Geef jouw ideale klant een gezicht. Laat hem/haar tot leven komen door een persona (of meerdere) te schrijven.

Bijvoorbeeld: 
Jeroen, 33 jaar en alleenstaand, woont in een hip appartement aan de rand van de stad. Hij heeft een leuke baan als consultant en zijn collega’s zijn inmiddels ook zijn vrienden. Jeroen tennist één keer per week en af toe squasht hij met collega’s na werktijd. Hij maakt lange dagen en negeert al maanden de kramp in zijn schouders. Soms heeft hij tintelingen in zijn arm. Hij weet wel dat hij te veel achter zijn computer zit en zijn werk soms niet kan loslaten. Hij vindt het tijd om er iets aan te gaan doen. Maar wat: Fysiotherapie? Mensendieck? Massages? Yoga? Of is dat wat te zweverig? Jeroen gaat zich oriënteren…

Door op deze manier het leven en de pijn van jouw ideale klant te benoemen, kun je ook inschatten wat hij/zij heeft te besteden, welke oplossing je hebt voor het probleem (de hulpvraag) van jouw ideale klant. Nog leuker is het om er een storyboard van te maken en boven je bureau te hangen. Dan is jouw ideale klant voortdurend bij je en kun je er ook vragen aan stellen.
De juiste schrijfstijl en de juiste toon sla je vanzelf aan, want je bent voortdurend met hem/haar in gesprek.

6. Werkwijze en aanpak
Vanuit jouw professie en expertise zul je een bepaalde succesvolle aanpak hanteren. Indien je dit nog lastig vindt, geef dan voor jezelf antwoord op de vraag hóe je doet wat je doet.
Beschrijf in een paar regels wat jouw werkwijze of aanpak is en link desnoods naar beroepsverenigingen of gecertificeerde methodologieën, indien dat van toepassing is. Hiermee toon jij je deskundigheid en eventuele certificeringen. Indien je al over een portfolio en/of referenties van klanten beschikt, verzamel deze dan ook voor je website.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.