Er waren eens een maagd, een hoer, een moeder en een heks

Iedere vrouw heeft vier vrouwen in zich: de maagd, de moeder, de heks en de hoer: vier archetype vrouwen. Jaren geleden volgde ik hier een workshop over dit intrigerende thema. Alle kwaliteiten van de vier archetypen kwamen voorbij en herkenden we natuurlijk, want (onbewust) zitten ze allemaal in ons. We zijn alleen vergeten hoe het is om echt vrouw te zijn en optimaal gebruik te maken van de unieke krachten als vrouw.

maagd heks moeder hoer

Als kind was ik de maagd
Terwijl alle kwaliteiten van de vier archetypen de revue passeerden tijdens deze workshopdag, realiseerde ik dat ik als kind hoofdzakelijk de
maagd was: braaf, gehoorzaam, opgeruimd karakter, serieus.

Jarenlang was ik de hoer
Totdat ik ernstig ziek werd en daarna, rond mijn zestiende, het carpe-diem-gevoel de overhand kreeg. Ik ging de wereld ontdekken, lekker feesten, alles doen wat God verboden had, want morgen kon ik dood zijn. Dat was mijn nieuwe levensmotto. Ik ging studeren en wonen in Amsterdam en had lak aan studieresultaten. Ik was heel druk met van het leven te genieten. Jarenlang was ik de
hoer.

Maagd en moeder tegelijk
Toen ik de vader van mijn kinderen ontmoette, die mij weer rustig kreeg, leidde ik een heel gezapig leventje en was ik weer de
maagd, gecombineerd met de verzorgende moeder toen ik kinderen kreeg. Serieus, verstandig, ambitieus, zorgzaam voor anderen.

Heel even, tijdens mijn scheiding, toen ik de drang voelde om te vechten voor mijn toekomst, voor mijzelf opkwam en duidelijk mijn grenzen aangaf, kwam de
heks in mij naar boven.

Volledig vrouw
Hoe zit dat bij jou? Welk archetype vrouw laat jij het meest zien? Ik vind dat ik best wat vaker van archetype mag wisselen. Want juist de combinatie van al die kwaliteiten maakt je volledig vrouw. De
Heks staat nogal ver van mij af terwijl ik er zo vaak op wordt geattendeerd dat ik beter mijn grenzen kan aangeven, voor mezelf mag opkomen, ook ‘nee’ mag zeggen en beter voor mijzelf moet zorgen. Hoe combineer ik het voor mij vertrouwde archetype moeder met de heks? Dat ben ik aan het uitvogelen.

Een schuldige heks
Ik oefen mij suf en een tijdje geleden betrapte ik mijzelf erop dat ik in een week tijd verschillende keren de
Heks in mij had laten zien. Iemand vroeg om mijn hulp en alles in mij zei dat ik daar geen zin meer in had. Het onderwerp haalde zo veel nare herinneringen bij mij op, terwijl ik het achter mij wilde laten. Ik heb haar eerlijk antwoord gegeven dat ik haar niet ging helpen, met uitleg. En ik voelde me schuldig! Ik vroeg een ander om raad en begon te twijfelen of ik hier wel goed aan deed. Ik voelde me zo egoïstisch.

Totdat ik de hulpvrager een paar weken later tegenkwam op een verjaardag en ze complimenteerde mij dat ik zo duidelijk had aangegeven dat ik haar niet ging helpen, en waarom. Ik was helemaal perplex dat ze niet boos op me was.

Ik zei nee
Vervolgens stelde een van mijn opdrachtgevers wat onhaalbare eisen omtrent een artikel. En in plaats van mijn klant te pleasen en een middenweg te kiezen, heb ik heel duidelijk gezegd dat wat hij vroeg onredelijk was en dat ik dat dus niet ging doen. Ik zei nee! Tegen een klant! Wow, dat was een overwinning op mijzelf. En het had helemaal geen schadelijke gevolgen. Ik was gewoon duidelijk, redelijk, eerlijk en professioneel. Zo kan het ook. Het leven als
heks is helemaal niet verkeerd.

“De vier archetype vrouwen sturen je op een bewuste en vooral ook heel onbewuste laag bij elk besluit dat je neemt, bij de emoties die je voelt en bij het gedrag dat je laat zien” zei de workshoptrainer destijds.

Vaker de heks zijn
De unieke krachten van de
moeder, de hoer en de maagd gaan bij mij vanzelf, daar hoef ik niet bij na te denken. Maar ik heb mij voorgenomen om - zonder een bitch te worden - wat vaker de heks te zijn. Want de combinatie van deze vier krachtige archetypen maakt een vrouw compleet, daadkrachtig, zichtbaar, gebalanceerd en succesvol.

Schrijfcoaching
Wil jij ook meer bewustwording over de verschillende rollen die je vervult in je leven? Hoe je hierin, vanuit je eigen kracht, beter in kan sturen? Volg dan een
coachtraject bij Schrijfzin. De combinatie van schrijven & NLP zorgt voor nieuwe inzichten en je staat versteld van jezelf.


Het levensverhaal dat je nog niet hebt geschreven, maar wel hebt geleefd

“Ieders leven is zo groots”, zei mijn NLP-trainer jaren geleden. Die opmerking kwam bij mij binnen. Ineens wist ik waarom ik zo gek ben op levensverhalen. De échte verhalen. Want inderdaad: iedereen heeft een persoonlijk verhaal over zijn leven, dat vaak gaat over jou en de generaties voor jou.

Pasted Graphic 1


Vanwege mijn interesse in levensverhalen volgde ik in 2014 de cursus Biografisch Coachen. Ik had hiermee als doel om op een slimme manier je levensverhaal op papier te zetten, zonder direct een hele autobiografie te hoeven schrijven. Dit wilde ik mijn deelnemers en coachees kunnen geven, omdat ik zag dat het zo inzichtgevend en helend is.

Biografische tekening
Dankzij deze cursus kreeg ik de tools in handen, door altijd te beginnen met het maken van je biografische tekening. Hiervoor hoef je niet goed te kunnen tekenen; het is een lijnenspel, een soort grafiek, die je heel intuïtief schetst. Het resultaat van je biografische tekening is echter enorm inzichtgevend! En je hebt meteen je leven ingedeeld in zes hoofdstukken/fases. Dat geeft structuur. De tekening vertelt ook wat de hoogte- en dieptepunten waren in je leven. En waarom jouw pad zo is gelopen tot nu toe.

Vergeten herinneringen
Door hieraan reflecterende schrijfoefeningen toe te voegen, kom je in no time tot de kern. Ieder hoofdstuk krijgt een titel en in één alinea verwoord je wat er gebeurde in die levensfase. Meestal is een verandering of een transformatie (dat kan een verhuizing zijn, scheiding van je ouders, ziekte, ontslag…) de brug naar het volgende hoofdstuk. We schrijven over jeugdherinneringen, het huis waar je bent opgegroeid, je vader, je moeder, school… Ongelooflijk wat er dan allemaal terugkomt en wat we hebben weggestopt. Deze vergeten herinneringen vertellen je zoveel over waarom je bent wie je bent en hoe je in het leven staat.

Toekomstrichting
Ik weet als geen ander hoe helend reflectief schrijven is en al helemaal hoe alle puzzelstukjes op hun plek vallen door je levensverhaal op deze manier op papier te zetten. Dan pas begrijp je waarom je bepaalde stappen hebt genomen, waarom die relatie is gestrand, waarom je die mensen hebt ontmoet, waarom je je pad tot nu toe zo hebt bewandeld. Je leest en ziet in de tekening wat écht belangrijk is voor jou. Je kunt zelfs al een beetje de toekomst voorspellen door het lijnenspel en de richting te volgen op je tekening.

Wat kun je vervolgens met jouw levensverhaal?
Wat je er vervolgens mee doet, wisselt per persoon. De een wil een boek schrijven, de ander houdt het voor zichzelf, omdat ze vooral blij is met de inzichten en het helende effect. Een klant van mij heeft er een klein boekje van gemaakt met mooie foto’s uit haar leven en gaf dit cadeau aan haar kinderen. Waanzinnig mooi natuurlijk! Ik heb ook klanten gehad met wie ik vervolgens heel vlot hun ‘Over mij pagina’ voor hun website heb geschreven, dat was zo gepiept. Je kunt ermee doen wat jij wilt. Dat het fijn is, inzichtgevend en helend, dat garandeer ik je.

Hij werd geraakt
Toen ik afgelopen zomer het boek las ‘Pulangan, de reis’ werd ik weer geraakt door een levensverhaal. Het speelt zich af in Indonesië. De schrijfster had zo veel vragen over haar Indische voorouders, over haar roots, over het Indo-zijn, dat ze met haar vader zijn geboortegrond opzocht. Toen ik het boek dichtsloeg en een traan wegpinkte, adviseerde ik mijn vriend (Indo) om het ook te lezen. Hij werd nog meer geraakt dan ik. Ondanks dat zijn vader al is overleden en hij veel vragen niet meer kan stellen, kreeg hij door haar boek veel antwoorden en inzichten.
En daarom is ook jouw levensverhaal van belang. Voor je eigen inzichten, voor je nageslacht, voor anderen…

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Wat is jouw onbewuste voorkeurszintuig?

We ervaren de wereld, de realiteit, via vijf zintuigen: zien, horen, tast, reuk en smaak. Misschien heb je je nooit beziggehouden met hoe je meestal waarneemt. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaald zintuig, maar zijn zich daar niet van bewust.

Pasted Graphic 9


NLP heeft mij geleerd dat je zintuigen een zeer belangrijke rol spelen in de communicatie. Communicatie start met zintuiglijk waarnemen. Op basis daarvan maak je een interne voorstelling, een gedachtepatroon. De verschillende manieren waarop je informatie waarneemt, verwerkt, opslaat en opnieuw kunt presenteren worden de representatiesystemen genoemd: visueel, auditief, kinesthetisch (voelen), reuk en smaak. En bij de meeste mensen is een van die representatiesystemen het meest vertrouwd of het best ontwikkeld.

Voelen
Zo blijk ik een sterke voorkeur te hebben voor het kinesthetische. Ik gebruik ook veel het woord ‘voelen’ en mijn gevoel is altijd mijn beste raadgever. Hoe handig is het om de voorkeurszintuig te weten van de mensen om je heen? Dat maakt het communiceren en verbinden met elkaar namelijk een stuk eenvoudiger!

Visueel
Ik ging dit model toetsen bij de kinderen. Mijn stiefdochter wekte namelijk wel eens de indruk dat ze slecht luisterde. Totdat mij opviel dat haar woordkeuze meestal visueel is ingesteld. Waar ik voorheen vroeg ‘wil je even je schoenen en je jas aandoen, want we gaan zo weg?’ kreeg ik geen enkele response. Ook niet nadat ik het 6x had herhaald. Maar als ik nu aan haar vraag ‘wil jij even kijken waar je schoenen en je jas liggen?’ komt ze direct in actie. Het woord ‘kijken’ (visuele woorden) zorgt bij haar voor connectie.

Auditief
En ik vermoedde dat mijn jongste zoon auditief is ingesteld. Hij houdt enorm van muziek, kan liedjes letterlijk meezingen en filmscènes of reclames precies navertellen. Ook bij hem is de woordkeuze essentieel. Als ik tegen hem zeg ‘luister eens even, ik wil je wat vragen’, dan heb ik zijn aandacht.

Zintuigen wijd open
Het leuke is dat je zintuigen in de zomermaanden wijd open staan. Je huid wordt geprikkeld door de zon en de buitenlucht, geuren en smaken zijn sterk. En in de zomer ben je over het algemeen trager dan normaal, waardoor je beter, verder en dieper waarneemt. Daarom organiseer ik in zomermaanden workshops zintuiglijk schrijven aan zee. Zintuiglijk schrijven zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent. Heel mindful heb je aandacht voor wat je ruikt, proeft, hoort, ziet en voelt. Aan de hand van schrijfopdrachten en NLP-oefeningen word je bewust van jouw zintuiglijke voorkeur en ervaar je wat dit met je doet. Je leert hoe je al je zintuigen bewust kunt gebruiken en wat het effect is op je schrijfsels. Deze workshops vinden altijd buiten plaats, in de natuur.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Hoe maak je een foto met de 'wow'-factor?

Is het je wel eens opgevallen dat je foto’s van bijvoorbeeld een weekendje Parijs niet echt origineel zijn? Dat jouw foto’s van de Eiffeltoren, Sacré Coeur en de Arc de Triomf al door duizenden andere mensen op dezelfde manier zijn geschoten? Dat komt doordat de meeste mensen het object (onderwerp) in het midden fotograferen.

Pasted Graphic 11


In ons onderbewuste houden we namelijk van symmetrie. Hoe kun jij dan zorgen voor originele foto’s met een ‘wow’-factor, waar je oog naartoe wordt gezogen?

Foto’s met het ‘wow’-effect
Foto’s die volgens de gulden snede zijn gemaakt zorgen voor dat ‘wow’-effect. Het onderwerp van de foto is dan niet in het midden gefotografeerd, maar op een van de 1/3 lijnen. Door het vlak zowel horizontaal als verticaal in drieën te verdelen, zie je een raster met 9 vlakken. Vervolgens fotografeer je het object op de snijpunten van het raster. De horizon wordt dan geplaatst op een van de 1/3 lijnen (dus niet in het midden!) en dat zorgt voor de goede balans in de foto.
Stel je voor dat je op strand staat en de ondergaande zon fotografeert, dan zet je de horizon dus op een van de 1/3 lijnen. Het resultaat is dat je veel zand, veel zee of veel lucht op je foto hebt. En dat geeft nu juist het prachtige ‘wow’-effect!

Gebruik de gulden snede
Bij de meeste camera’s en smartphones kun je de rasterlijnen als grid instellen (sla je handleiding erop na). Indien je deze instelling niet op je camera hebt, kun je denkbeeldig de lijnen trekken en je vlak in 9 stukken verdelen. Zorg er tijdens het fotograferen voor dat het onderwerp op het snijpunt van de 1/3 lijn komt.

Pasted Graphic 12

Nog een paar tips
De gulden snede kun je gebruiken voor alle onderwerpen, zowel gebouwen en natuur, als mensen.
 • Als je een spelend kind fotografeert, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld zijn/haar ogen op een van de 1/3 lijnen plaatst.
 • Let er altijd op dat je horizon recht is! Ook daar helpen de lijnen bij en je eigen lichaam…
 • Adem bewust in, adem bewust uit en als je longen helemaal leeg zijn, maak je de foto. Dan is je lichaam volledig ontspannen.
 • Om je lichaam nog meer stabiliteit te geven, kan het ook helpen om op een muurtje, tegen een paal of iets anders te leunen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam, en dus je camera, niet beweegt.

Door het gebruik van de gulden snede wordt de aandacht van de kijker als vanzelf naar het object getrokken, juist doordat het niet in het midden staat! Ga ermee oefenen, op een bepaald moment kun je niet meer anders en gaat het automatisch. Vanaf nu maak jij ook originele, prachtige foto’s.


Waarom jouw persoonlijke waarden zo bepalend zijn

Plezier, zingeving, vrijheid, authenticiteit, respect, harmonie, persoonlijke groei… Dat zijn mijn persoonlijke waarden in de context van werk en ondernemerschap. Dit rijtje waarden heeft mij veel helderheid gegeven. Vooral in het nemen van beslissingen. Want je persoonlijke waarden zijn, veelal op onbewust niveau, de knoppen die je motiveren, je interne drijfveren. Hierop baseer je vaak onbewust beslissingen.

Pasted Graphic 13


Als iets niet goed voelt, komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat jouw waarden in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld het werken voor een baas niet goed (meer) voelen, omdat vrijheid een belangrijke waarde is voor jou.

Duidelijkheid
Als jij je bewust bent van jouw persoonlijke waarden, kun je verklaren waarom je doet wat je doet. Waarden zijn van invloed op de keuze van je vrienden en je partner, de spullen die je koopt, de interesses die je hebt en de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt. Daarom kan bewustwording van jouw waarden, in welke context dan ook, duidelijkheid scheppen.

Wie haar persoonlijke waarden kent en weet te leven volgens die waarden, ervaart meer levenskwaliteit.


Dat blijkt uit ­onderzoek door psycholoog Hester Trompetter van de Universiteit Twente. Ze stelde vast dat mensen die waardegericht leven zichzelf meer accepteren, betere relaties hebben en meer grip op het leven ervaren.
Bewust zijn van je waarden kan helpen om richting te geven aan je leven. Zo kan blijken dat jouw persoonlijke waarden niet terugkomen in je werk of persoonlijke leven.

Website gebaseerd op persoonlijke waarden
Voordat ik een website bouw voor een klant, wil ik weten wat zijn/haar waarden zijn in de context werk. Dan kan ik in de hele look & feel van de website, en vooral in fotografie, deze kernwaarden verwerken. Zo wordt het resultaat een website die helemaal klopt bij hoe die persoon is en waar hij/zij voor staat. Je kunt je voorstellen dat een website voor een klant die als belangrijkste waarden heeft creativiteit, vrijheid en openheid een hele andere site wordt dan van een klant die staat voor veiligheid, vakmanschap, betrouwbaarheid en nauwgezetheid.
Vervolgens kan ook de betekenis die je aan de waarden geeft per persoon verschillen. Daarom vraag ik altijd door wat bijvoorbeeld veiligheid voor de ander betekent.

Contextafhankelijk
Je persoonlijke waarden kunnen wisselen per context. In je werk zijn waarschijnlijk andere waarden voor jou belangrijk dan in je relatie. In de context relatie zijn mijn waarden: liefde, harmonie, humor, vrijheid, eerlijkheid en gezondheid. En vanuit het moederschap, of vriendschap, zijn weer andere waarden belangrijk voor me.
Ook om te kunnen bepalen wat jouw onderscheidend vermogen is, kun je voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou, in de context ondernemen/werk, de belangrijkste waarden zijn. Dit kun je vervolgens perfect doorvertalen naar je website (bijvoorbeeld de ‘Over Mij’ pagina) en je elevator pitch.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Wat voor landschapstype ben jij?

Als jij de drang voelt om naar buiten te gaan, welke omgeving zoek je dan het liefste op? Houd je van boswandelingen, het strand, de weidse polders, het merengebied, de duinen, de hei of de dynamiek van de stad?

Pasted Graphic 14

Zorgt die omgeving er ook voor dat je lekker ontspant? Iedereen heeft wel een bepaalde landschapsvoorkeur en je zult deze vraag direct kunnen beantwoorden. Maar realiseer jij je ook hoe helend het is en waarom jouw landschapsvoorkeur ervoor kan zorgen dat jij nog veel effectiever bent?

Pas toen ik ging wonen en studeren in Amsterdam, merkte ik hoezeer ik het strand en de zee miste. Ik ben opgegroeid in Castricum aan Zee en bracht veel vrije tijd door in de duinen en op het strand. Ondanks dat ik houd van de dynamiek van de stad en de smeltkroes van mensen en culturen, kom ik er niet echt tot rust. Lange tijd heb ik me te weinig gerealiseerd hoe helend het strand voor mij werkt. Als ik een periode te druk ben of te veel in mijn hoofd zit, rijd ik naar zee. Zodra ik het duin oversteek, de zee ruik en naar de horizon tuur, voel ik mijn hele lijf landen en in de ruststand komen. Ongeacht het weer en het seizoen.

Het bos
Tijdens meditaties en visualisaties ben ik telkens verward, want vrijwel altijd brengt de stem van een geleide meditatie je naar een bos. Ik weet niet waarom, maar dat valt me echt op. Mij lukt dat niet. Ik kom echt nooit terecht in een bos, maar altijd op een strand of in de duinen. Vaak zorgde dit ervoor dat ik niet goed in een meditatie kwam, omdat ik blijkbaar niet braaf deed wat de stem mij opdroeg. Inmiddels heb ik geleerd om het woord ‘bos’ te negeren en lekker verder te zweven over mijn strand.

Zintuigen
Zowel tijdens meditaties en visualisaties (aan zee), als wanneer ik echt op het strand ben, staan al mijn zintuigen open en ben ik volledig geïnspireerd. Dat maakt mij bijzonder effectief. Als het me niet lukt om een goede tekst op papier te krijgen, bewaar ik het schrijfonderwerp voor het moment dat ik weer aan zee ben. Dan is het namelijk zo gepiept. Om die reden wist ik, toen ik twee jaar geleden mijn eigen bedrijf startte, dat ik coachsessies en workshops aan zee wilde geven. Ook mijn coachees en workshopdeelnemers zie ik aan zee veranderen. Ze komen uit hun hoofd, uit de rat race en landen rustig op het strand of in de strandtent met een latte macchiato of een verse muntthee. Die landing en innerlijke rust zijn helend en zorgen voor een bijzondere verbinding met je hart.

Aan zee werken is helend, mindful en enorm effectief!


Landen
En ik weet zeker dat het voor jou ook zo werkt. Als de bos-, hei- en poldertypes bij mij aan zee al helemaal landen, hoe effectief zullen ze dan zijn in hun eigen energetische veld? Maak er gebruik van, om je werk te doen op die plek waar jij het liefste bent of om spontaan erheen te gaan als je voelt dat je het even nodig hebt. Want het werkt. Altijd.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.8 Krachtige tips voor een goed gesprek

Hoe kun je tijdens een gesprek de ander in zijn waarde laten? Door op een oordeelloze manier te communiceren en door het stellen van open vragen. Zelfs professionele vragenstellers – zoals coaches, therapeuten, interviewers – stappen nog regelmatig in deze taalvalkuil. Daarom deze 5 praktische tips om een goed gesprek te voeren.

Pasted Graphic 2

Open vragen zijn essentieel als je iemand wilt coachen, begeleiden, helpen of ondersteunen. Toch zijn we vaak geneigd om in te vullen voor de ander, om het over onszelf te hebben of op onszelf te betrekken en om vooroordelen te hebben. Als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander en als je de belevingswereld van je gesprekspartner beter wilt begrijpen, stel je zo veel mogelijk open vragen, ben je een OEN, laat je OMA thuis, gebruik je LSD en smeer je NIVEA. Een handig ezelsbruggetje dat 5 praktische tips bevat om beter te verbinden met je gesprekspartner. En om de ander in zijn waarde te laten.

1. Stel open vragen
‘Ga je nu al weg?’ Het lijkt een open vraag, toch is het een gesloten vraag, want je kunt alleen met ja of nee antwoorden. En er zit een veronderstelling in; je hebt voor de ander al ingevuld dat hij weggaat, en te vroeg naar jouw zin. Wil jij meer informatie over een persoon en de ander begrijpen, stel dan open vragen. Alleen dan krijg je open antwoorden. Soms is het antwoord vaag, dan dien je een open vervolgvraag te stellen. Er gewoon mee doorgaan totdat je tot de kern komt. Wees je dus heel bewust als je jezelf een vraag hoort stellen (check: is deze vraag open of gesloten?).

2. Wees een OEN
(Open, Eerlijk en Nieuwsgierig)
Door objectief waar te nemen wat jouw gesprekspartner je vertelt. Als je de ander niet goed begrijpt, wees dan eerlijk door dit te benoemen. Ook als je bepaalde stroefheid of een nare sfeer constateert, geef dit dan eerlijk en open aan. Dan creëer je vanzelf betere communicatie en is er meer ruimte voor verbinding. Door nieuwsgierig te zijn en door te vragen, kom je meer te weten over de belevingswereld van de ander.

3. Laat OMA thuis
(Opvattingen, Meningen en Adviezen)
We hebben allemaal onze eigen OMA’s, maar probeer deze te parkeren. Ze komen namelijk vanuit jouw eigen referentiekader en kunnen het gesprek behoorlijk belemmeren. Objectief luisteren, zonder invullen en zonder oordeel is het allerbelangrijkste om de ander in zijn waarde te laten.

4. Gebruik LSD
(Luisteren, Samenvatten, Doorvragen)
Hiermee toon je aan dat je oprecht aandachtig bent. Dat je echt geïnteresseerd bent in je gesprekspartner. Bewust luisteren is voor veel mensen nog een hele kunst, omdat je eigen gedachten flink met je aan de haal gaan. Bewust luisteren vergt oefening. Door LSD toe te passen, bekwaam je jezelf steeds meer in het voeren van verbindende gesprekken. Je non-verbale communicatie, je lichaamstaal, is hierbij ook van belang: kijk de ander aan, knik en neem een actieve (luister)houding aan.

Door jullie gesprek samen te vatten help je om de gedachten van je gesprekspartner te ordenen. Noem alle feiten, gebeurtenissen, acties en gevoelens en check even of je het zo goed hebt samengevat.

Doorvragen doe je om nog meer op te helderen. Als iemand vaag is in zijn taalgebruik, vraag dan: Wat bedoel je met…? Doorvragen is ook van belang als iemand generaliseert, dus woorden gebruikt zoals: altijd, nooit, niemand, iedereen. Door alleen al te vragen: Altijd? Niemand? Dan realiseert je gesprekspartner zich meteen dat hij ‘overdrijft’ en zal hij zich nuanceren.

5. Smeer NIVEA
(Niet Invullen Voor Een Ander)
Deze valkuil stappen we vaak in bij gesprekspartners die we al heel goed kennen. Als je de zin van je gesprekspartner afmaakt, of heel stellig verwoordt wat de ander misschien wil gaan zeggen of bedoelt, dan zit jouw referentiekader weer in de weg. Dan ben je voor de ander aan het invullen terwijl hij wellicht iets heel anders bedoelt! Jouw invulling hoeft helemaal niet de juiste te zijn. En als je iets verkeerd invult voor een ander kan dat een negatief effect hebben. Met het stellen van open vragen pas je direct de NIVEA-regel toe.

Je zult merken dat je veel meer informatie krijgt, oordeelloos blijft en minder invulgedrag vertoont als je oefent met het stellen van open vragen, een OEN zijn, OMA thuis te laten, LSD te gebruiken en je in te smeren met NIVEA.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.


Hoe geniet je volop van de zomer?

Heb jij ook het voornemen om deze zomer goed en intens te genieten? Van de lange, warme avonden, lekker eten en drinken met fijne mensen om je heen, strand, zwemmen, wandelen, de natuur in! Hoe heerlijk is dat?

Pasted Graphic 3


In de zomer staan je zintuigen wijd open en tijdens de vakantie kijk je vaak met nieuwe ogen naar de dagelijkse dingen. Je kunt verwonderd raken door details zoals kleuren, geuren, vergezichten en smaken. Hoe kun je hier optimaal van genieten? Ik geef je alvast drie adviezen.

Daal af naar je zintuigen
Wat ruik je? Wat zie je? Wat hoor je? Wat proef je? Welke geuren, smaken en geluiden vallen je op? Schrijf erover! Zintuig voor zintuig. Want dan ben je pas echt in het hier en nu. Je wordt je bewust van al die details waar je normaal nooit bij stilstaat.
Oefen met de praktische schrijfopdracht voor zintuiglijk schrijven, zoals ik publiceerde in dit artikel.

Fotografeer
Neem je fotocamera (niet je smartphone) vaker mee als je op pad gaat. Dan kijk je gerichter en bewuster naar alles wat je ziet. Leg het vast. Ook dan geniet je van het moois en ben je in het hier en nu. Natuurlijk kun je foto’s maken met je smartphone, maar die heb je (waarschijnlijk) altijd al bij je; je fotocamera maakt het extra bijzonder, want die behoort niet tot je standaard uitrusting.

Neem de landkaart mee
Als je naar het buitenland gaat: neem de landkaart mee en bestudeer deze. Ook als je naar een gebied in Nederland gaat dat je nog niet goed kent, koop dan de kaart van die regio. Net zoals onze ouders vroeger deden, voor het TomTom-tijdperk. Je zult zien dat je veel bewuster en intenser geniet van het land of de regio als je je kunt oriënteren, als je weet in welk deel je precies bent, welke plaatsen er omheen liggen, hoe ver het is van de hoofdstad, enz. Ook zie je op de kaart de bergketens, bossen, meren en rivieren. Zo gaaf is dat!

Veel mensen stappen uit het vliegtuig en laten zich door de transferbus bij de vakantielocatie afzetten; ze hebben geen idee waar ze precies zijn.
En we rijden toch allemaal op de navigatie naar onze vakantiebestemming? Ideaal natuurlijk, maar heb je enig idee in welke omgeving je bent? Koop een landkaart! En voor de kinderen kun je bij de ANWB (gratis voor leden) een landkaart ophalen, vol met leuke quizzen en spelletjes over dat land. Je kinderen navigeren mee en echt, er gaat een wereld voor ze open.

Zo heb ik nog veel meer tips om optimaal te genieten van de zomer en/of je vakantie. Download hier het Schrijfzin Zomerdagboek, inclusief schrijf- en fotografietips.


NLP: Wat kun je ermee?

Hoe fijn zou het zijn als jij je eigen gedachten en stemming kunt sturen? En hoe effectief is het als jij je communicatie en gedrag zo kunt veranderen dat je effectiever of succesvoller wordt in alles wat je doet? Dat wil jij toch ook? En dat kan! Want NLP is de sleutel tot jouw eigen succes.

Pasted Graphic 7

Wat is NLP?
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat over hoe je de wereld om je heen waarneemt en hoe je daar vervolgens op reageert. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuiglijke waarnemingen en je centrale zenuwstelsel. Linguïstisch verwijst naar de taal en non-verbale communicatiesystemen die je gebruikt om jouw denkpatronen (jouw gedachten en jouw werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van jouw automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen ze te veranderen.
Klinkt dat wat vaag? Dat begrijp ik helemaal. Toch is NLP ontzettend praktisch, want het biedt een gereedschapskist met tools die je dagelijks kunt inzetten in zowel werk- als privéleven. Ik licht het toe.
Zintuiglijke waarneming
Iedereen neemt dezelfde buitenwereld waar via de zintuigen. Deze zintuiglijke waarnemingen zet je om in communicatie en gedrag. Waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Omdat de subjectieve informatie objectief wordt gemaakt door de hersenen. Op basis van jouw waarneming en de filtering van de informatie, vorm je vanuit terugkerende gedachtepatronen jouw gedrag.

Jouw gedachtepatronen
Jouw gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. Je filtert alle informatie die je ontvangt door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Jouw gedachten en stemming sturen je gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit terugkerende patronen.
Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je, waar nodig, blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Wat levert het je op?
Dat is voor iedereen anders. Ik heb veel mensen mogen interviewen die een NLP-training hebben gevolgd. Omdat iedereen andere leerdoelen heeft, gaat iedereen voor een ander resultaat. Een aantal quotes van de mensen die ik heb geïnterviewd:

Communicatie met anderen “Ik heb mijn arsenaal kunnen uitbreiden met tools die mij zowel verdieping als verbreding bieden. Ik ben echt gegroeid in mijn communicatie met anderen. De kunst is altijd om hetgeen ik wil op zo’n manier te verwoorden, dat ik de ander ermee bereik. Het mooie van NLP is dat je allerlei praktische tools en taaltips in handen krijgt waardoor je beter en sneller je doel bereikt.”

Verbinding met mijn publiek “Zo leerde ik bijvoorbeeld dat iedereen via zijn zintuigen waarneemt en vaak een dominant zintuig heeft (horen, zien of voelen). Als ik een presentatie geef aan een grote groep, houd ik daar rekening mee. Behalve tekst en plaatjes, gebruikte ik muziek. De stemming zat er meteen goed in en ik maakte verbinding met mijn publiek.”

Rust en vertrouwen “Behalve mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, in de breedste zin van het woord, wilde ik heel concreet leren hoe ik duidelijker uit mijn woorden kon komen; ik merkte dat anderen mij niet altijd goed begrepen. En ik zei altijd ‘Ik ga het proberen…’ i.p.v. ‘Ik ga het DOEN!’. Door dingen niet meer te ‘proberen’, maar gewoon te DOEN, is er een enorme rust en vertrouwen ontstaan in mijzelf. Ook ontdekte ik dat ik vaak doelen van een ander najaagde, helemaal niet mijn eigen doelen. Die heb ik dus mooi overboord gegooid en ik luister voortaan altijd naar mijn hart.”

Zonder te oordelen “Op mijn werk ga ik ieder gesprek aan zonder te oordelen. Ik laat anderen in hun waarde, ik luister beter, laat ze uitpraten en vraag door. Ook ben ik zelf veel opener en zichtbaarder naar mijn collega’s toe. Ik heb nu zo veel meer vertrouwen in mijzelf en in anderen. Het effect is dat mensen mij ook veel meer in mijn waarde laten en dat er naar me wordt geluisterd. Ik heb mijzelf teruggevonden.”

Wat heeft NLP mij opgeleverd?
NLP heeft mijn leven op alle fronten verrijkt. Ik ben bewust geworden van wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Ik weet nu welke waarden mij aansturen, via welke zintuigen ik het leven tot mij neem, wat me dat oplevert, wat de kracht is van taal, wat mijn drijfveren en talenten zijn. En ik ben me ongelooflijk bewust van de invloed van mijn gedrag op anderen. Ik heb respect voor anderen en open mijn hart en geest voor nieuwe mensen en ervaringen. Want we zijn verbonden, ook al zijn we verschillend. Ik leef mijn leven nu veel meer vanuit mijn kern, omdat ik mijzelf beter heb leren kennen. En nog zo veel meer. Voor mij is het belangrijkste resultaat dat ik mijn dromen nu durf te doen.


Hoe zorg je ervoor dat je in een functionele, gewenste stemming komt?

Misschien herken je het wel, dat je in de auto of de trein zit, onderweg naar een afspraak of naar je werk en je voelt je onrustig, sacherijnig, vermoeid, geïrriteerd, verdrietig of gestrest. Daar kunnen allerlei aanleidingen voor zijn, maar functioneel is het niet. Hoe zorg je ervoor dat je in een functionele, gewenste stemming komt?

Pasted Graphic 6

Het vermogen je leven te besturen is het vermogen om je stemmingen te beheersen.
– Anthony Robbins


Wat is een functionele stemming? Dat is afhankelijk van je doel: focus, blijdschap, (zelf)vertrouwen, kracht, concentratie, ontspanning, overzicht…
Afhankelijk van waar je naar toe gaat, waar je bent en welk resultaat wenselijk is, kun jij je stemming zelf effectief beïnvloeden.

Hoe beheers en beïnvloed jij je eigen stemming?
Allereerst dien je je bewust te zijn van je stemming. Stel jezelf de vraag: Hoe voel ik me? Of: Welke (onrustige) gedachten heb ik? Als je hieruit concludeert dat dit niet functioneel is, dan kun jij je stemming op verschillende manieren beïnvloeden.

Je eigen lichaam
Neem een houding aan die past bij de gewenste stemming door je eigen lichaam (fysiologie) in te zetten:

 • kom in beweging
 • ga rechtop zitten
 • haal een paar keer diep adem (of pas de buikademhaling toe)
 • rek je lekker uit
 • trek jezelf denkbeeldig met een koortje 2 mm omhoog

Gedachtepatroon
Probeer je gedachtepatroon, je kwaliteit van denken aan te passen:
 • Richt je aandacht op wat WEL goed gaat en goed is.
 • Llaat je niet beïnvloeden door beperkende overtuigingen; ontwikkel zo veel mogelijk versterkende overtuigingen.
 • Zeg hardop tegen jezelf: “Ik ben niet mijn denken”. En vervolgens vraag je jezelf af: “Zijn deze gedachten waar?”
 • Focus je gedachten op iets positiefs zoals liefde, blijdschap, dankbaarheid, trots.

Interne voorstelling
Raadpleeg een interne voorstelling, visualisatie door in gedachten naar het moment terug te gaan waarop jij succesvol was of ontspannen of intens gelukkig…

Ankeren
Een anker is een externe prikkel die steeds dezelfde specifieke interne ervaring of reactie op gang brengt. Ooit is die prikkel neurologisch gekoppeld aan een stemming. Door te ankeren kun je heel bewust een externe prikkel (iets dat je ziet, ruikt, hoort, voelt of proeft) koppelen aan een gewenste stemming. Luister bijvoorbeeld naar een bepaald liedje waarvan je weet dat je er vrolijk van wordt. Of bestel je favoriete koffie, als cadeautje aan jezelf, omdat je weet dat je je dan beter kunt concentreren.

Het effect
Je merkt direct dat je je anders voelt: energieker, gefocust, rustiger, vrolijker, enzovoort. Het inzetten van je fysiologie is heel eenvoudig, want je hebt je lijf altijd bij je. Hiermee kun je snel resultaat boeken. Ook ankeren is een makkelijke manier om in de juiste stemming te komen.

In Spanje
Als ik nog druk ben in mijn hoofd en heel graag wil slapen, visualiseer ik altijd een vakantie van jaren geleden. Ik sluit mijn ogen en no time ben ik daar weer, op mijn strandbedje in Spanje. Ik hoor het gekwebbel van de Spaanse vrouwen achter ons, ik geniet van mijn gebruinde, ontspannen man naast me, ik ruik de zee vermengd met zonnebrand en ik geniet intens van de rust. Zzzzzzzzz. En weg ben ik.


Hoe je optimaal kunt genieten van jouw badmoment

Hierna voel jij je ontspannen, schoon, vrouwelijk en rozig

Je hebt douchers en je hebt badderaars. Ben jij, net als ik, een echte badderaar? Dan heb ik 4 gouden tips voor je om optimaal te genieten van jouw badmomenten.

Pasted Graphic 10

Natuurlijk douche ik ook iedere ochtend. Lekker snel wakker & schoon. Het is voor mij alleen geen relaxmoment. Badderen betekent voor mij ‘me-time’. Minstens twee keer per week heb ik een badmoment. Wil jij dat ook? Kondig dan bij je eventuele huisgenoten aan dat jij een uurtje ‘in bad’ gaat en nestel je in je eigen badkamer. De enige randvoorwaarde is dat je een bad hebt. Voor mij zijn de fijnste badmomenten op zondagochtend (vaak is het dan al –middag) en een doordeweekse avond als ik de hele avond langs het sportveld heb gestaan en daarna de kinderen naar bed heb gebracht.

 Alvorens je onderdompelt in het warme bad, tref je wat voorbereidingen:
 • Je neemt een kop thee, koffie of glas wijn (waar je trek in hebt) mee naar de badkamer.
 • Je legt een tijdschrift of boek klaar naast het bad of je zet dat op je badrekje, als je dat hebt.
 • Je legt/hangt een handdoek binnen handbereik.
 • Je zet je wellness benodigdheden klaar; dat kan zijn: badolie, shampoo, conditioner, (haar)masker, peeling, nagellak, scrub spullen, ladyshave, enz. Wat jij wilt.
Nu ben je helemaal klaar voor jouw badmoment. Je laat het bad vollopen en zakt heerlijk weg in het warme, geurende water.

De 4 gouden tips om optimaal te genieten van jouw badmoment zijn:
 1. Lees in bad, minimaal een half uur: een ontspannend tijdschrift of een heerlijk boek. De handdoek om je handen aan af te drogen ligt/hangt binnen handbereik.
 2. Neem tussendoor een nip van je glas wijn of kop koffie/thee en geniet hier van. Je bent namelijk relaxed, je hoeft verder niets.
 3. Pas als je lichaam helemaal ontspannen voelt en je bent uitgelezen, sluit je je ogen en zak je met je achterhoofd en oren onder water. Je lichaam voelt gewichtloos onder water. Blijf maar eens 5 tot 10 minuten heel ontspannen zo liggen. Luister met je oren onder water naar de geluiden, voel het warme water, ervaar de rust en adem maar eens heel diep in en uit. Wie weet lukt het je om te mediteren.
 4. Na jouw meditatiemoment ben je helemaal rozig en wil je nog niet uit bad, maar het water gaat wat afkoelen, dus een uitgelezen moment om je wellness rituelen uit te voeren, in jouw eigen tempo.

Hierna voel jij je ontspannen, schoon, vrouwelijk en rozig. Hoe fijn is dat?Hoe ben jij aan je naam gekomen?

Hoe kom jij aan je naam? Heb je dat wel eens aan je ouders gevraagd? Ben je vernoemd naar familieleden of beroemdheden, heb je een katholieke naam, ben je gedoopt, hoeveel namen heb je? Interessant om eens bij stil te staan. Want jouw naam vertelt al heel veel over jouw leven.

Pasted Graphic

“Hoe ben je aan je naam gekomen?” was een van de eerste vragen die ons werd gesteld tijdens de training Biografisch Coachen die ik vorig jaar volgde. Het antwoord had ik vrijwel direct paraat en toverde een glimlach op mijn gezicht. MARIJE. Naar een liedje van Ramses Shaffy.

Hoe voelt deze naam voor mij?
Vrij, onafhankelijk, vrouwelijk. Mijn ouders gaven mij, tegen alle normen van mijn oma en opa in, een ‘vrije’ naam. Mijn zus werd als eerste kleinkind keurig vernoemd naar de oma’s en tantes. Mijn ouders dachten dat ze daarna geen kinderen meer konden krijgen, dus ik kwam echt als een cadeautje. En ze besloten, heel recalcitrant voor die tijd (1973), om mij gewoon een naam te geven die ze mooi vonden. Wat is het verhaal van jouw gekozen voornaam? Hebben je ouders dat wel eens verteld?

Welgevormd schoon
De echte betekenis van mijn naam is: welgevormd schoon. En Marije is afgeleid van Maria, zoals ik in het buitenland vaak wordt genoemd en wat vroeger ook mijn koosnaampje was, door mijn moeder gegeven: Marietje. Je kunt de betekenis van jouw naam gewoon opzoeken op internet, maar misschien hadden jouw ouders destijds geen idee van de echte betekenis.

Doopnaam
Heb jij meerdere namen? Doopnamen misschien? Dat vertelt vaak direct al iets over jouw geloofsachtergrond. Kom je uit een katholiek of protestants nest? Mijn tweede naam (doopnaam) is Janine, met de nadruk op JAN, naar mijn vader. De oom van mijn vader heette ook Jan en zijn tante heette Janny. Een familietraditie die zich heeft voortgezet, want mijn oudste zoon heeft deze naam ook gekregen. Hoe werkt dat generatie op generatie, met namen? Interessant!

Ik ben…
En van wie is je achternaam? Draag jij de naam van je vader, van je moeder, van je man? En hoe voelt dat? Ik hoor mijzelf vaak zeggen: ‘Ik ben een Bovenkamp’, de naam van mijn vader. En daar zeg ik het eigenlijk al: je naam vertelt heel veel over je identiteit. Ik ben….

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

3 Tips om volledig ontspannen in slaap te vallen

Ik val in slaap zodra ik mijn kussen voel. Heerlijk! Toch merk ik wel een verschil tussen snel in slaap vallen en totaal ontspannen in slaap vallen. Als ik snel in slaap val en niet ontspannen ben, word ik niet uitgerust wakker of ik droom en slaap heel onrustig. Gelukkig kan ik met de volgende drie slaaptips wel heerlijk slapen, ik deel mijn tips graag met je!

Pasted Graphic 4

Lukt het jou om gemakkelijk in slaap te vallen? Of lig je een tijd te malen? Scan jij in gedachten de actielijstjes? Reken je eerst uit hoeveel uur je kunt slapen voordat je wekker gaat? Of evalueer je de dag van vandaag? Bij iedereen werkt dit anders. En het is vooral afhankelijk van wat jou bezighoudt op dat moment.

Nuttige zwangerschapsyoga-oefeningen
Mijn eerste kennismaking met yoga was 14 jaar geleden, tijdens mijn eerste zwangerschap. En pittige, nuchtere, Rotterdamse juf leerde ons zwangere groepje niet alleen allerlei nuttige zwangerschapsyoga-oefeningen, maar ze bereidde ons helemaal voor op de bevalling. Alle vragen die we niet aan de verloskundige of gynaecoloog durfden te stellen, beantwoordde zij. Het hele groepje dames ging namelijk voor het eerst bevallen en we hadden geen idee wat we konden verwachten van ontsluitingsweeën en persweeën. De tips die ik destijds kreeg, heb ik de rest van mijn leven zo vaak kunnen toepassen. Daar ben ik zeer dankbaar voor.

Bewust ontspannen
Zoals je vaak bij yoga en mindfulness leert, is het belangrijk om bewust je hele lijf te laten ontspannen. Wij oefenden dat in den treure, omdat we dit nodig zouden hebben tussen de weeën door: buikademhaling, tong los, kaak los. Tijdens de bevalling herhaalde mijn man het uren lang, als een soort mantra. En het werkte perfect. Ik weet nog goed dat de vroedvrouw in het ziekenhuis telkens om de hoek kwam kijken en zei: “Jeetje wat doen jullie dit goed!”

Deze 3 trucjes zorgen hoe dan ook dat alle spanning uit je lichaam wegglijdt. Ik pas het dus nog steeds toe als ik ’s avonds ga slapen. En vele anderen heb ik al met deze tips kunnen helpen.

Wil jij ’s avonds ook volledig ontspannen in slaap vallen?
Hanteer dan achtereenvolgens deze 3 tips:

Tip 1: Buikademhaling Naar je buik ademen is de alom bekende tip die ongelooflijk goed werkt. Niet alleen als je gaat slapen, maar ook op andere momenten dat je bijvoorbeeld spanning voelt in je lijf. Even diep in- en uitademen, met aandacht naar je buik, zorgt voor ontspanning.

Tip 2: Tong los Als je erop let, merk je dat je je tong meestal tegen je boven-gehemelte aangedrukt houdt. Daar zit dus spanning op. Als jij wilt gaan slapen, laat je tong dan lekker los in je mond hangen.

Tip 3: Kaak los Je tong ontspant pas helemaal als je je kaak losgooit, dat wil zeggen dat je je mond een beetje open laat hangen. Je voelt dan alle spanning uit je gezicht wegtrekken, zo heerlijk! Het zal niet je meest intelligente blik zijn, maar dat maakt niet uit, want je ligt lekker in je bed en hebt als doel te gaan slapen. Wat kan jou het schelen? Het deert ook niet als je een beetje begint te kwijlen. Niemand die het ziet.

Probeer het maar eens uit en ervaar het verschil. Als je dit bewust iedere avond even doet, zit het binnen de kortste keren in je systeem. Hoe ontspannen is dat?

Ik wens je een hele fijne nachtrust!